Iszapömlés – Százforintos gyűjtőakciót indít a NEFMI

Számtalan felajánlás, pénzadomány, szalámirudak és különféle védőeszközök érkeztek a vörösiszap katasztrófát átélt emberek sorsának könnyítésére, ezen túl a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Oktatásért Felelős Államtitkársága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Százforintos gyűjtőakciót indít.

A NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkársága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kér minden magyar diákot és pedagógust, hogy fejenként legalább száz forinttal támogassák a vörösiszap-katasztrófa áldozatait. Az iskolák által október 31-ig összegyűjtött pénzt a kolontári és devecseri általános iskolába járó gyermekek családjainak, illetve az érintett oktatási intézményeknek juttatják el. Az intézményvezetőket arra kérik, hogy koordinálják a gyűjtést, és az összegyűlt pénzadományokat a szeretetszolgálat OTP 11784009-20200745-00000000 számlaszámára utalják. Minden adakozó intézmény az általa gyűjtött összeg nevesítésével együtt felkerül a NEFMI honlapjára – közölte a minisztérium az MTI-vel.
A Magyar Televízió közel öt és fél órás műsorral – körkapcsolásokkal, tudósítással a katasztrófa helyszínéről, a gyűjtésről – jelentkezik vasárnap az m1-en. A közszolgálati televízió a 23 megyei jogú város polgármestereit arra kérte, ezen a napon adjanak helyet a gyűjtőállomásoknak. A segíteni szándékozók a pénzadományokat reggel 8 és 20 óra között a Városházán kihelyezett urnákba dobhatják bele, illetve a Magyar Kármentő Alap központi számlaszámaira küldhetik belföldön a 11794022-22222222, külföldön a HU 28117940-2222222222-00000000 számlaszámra, a magánszemélyek a 06-1-759-59-59, a cégek a 06-1-759-50-50 telefonszámon tehetnek felajánlásokat vasárnap 7-től 22 óráig – közölte Pótor Melinda sajtókapcsolati munkatárs az MTI-vel.

Eddig több mint 155 millió forint értékű adomány érkezett a 1749-es segélyvonalra hétszázhetvenhétezernél is több sms és telefonhívás formájában. Az október 5-től a segélyvonalra érkező hívások és szöveges üzenetek teljes 200 forintos összegét a Magyar Vöröskereszten keresztül a bajba jutottak megsegítésére fordítják – tájékoztatta a segélyszervezet az MTI-t.
Svájc is felajánlotta segítségét: Magyarországra érkezett a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség Humanitárius Segítséget nyújtó részlegének maró lúgokkal és nehézfémekkel foglakozó vegyész és környezetvédelmi szakembere, hogy a helyi hatóságokkal és a helyszínen tartózkodó szakemberekkel együtt elvégezze a víz és talajminták elemzését, az eredmények ismeretében pedig javaslatokat tegyen a szennyezett terület és talajvizek megtisztítására, a kármentesítésére és a talaj rekultivációjára. Az elvégzendő feladatokat a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkárságával és a helyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hatósággal közösen alakították ki – közölte a svájci nagykövet megbízásából Felkai Krisztina az MTI-vel.
A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. 10 ezer eurós adományt juttat el a Magyar Kármentő Alaphoz – tudatta az adományozás kommunikációját végző cég az MTI-vel.

Budapest Belváros-Lipótváros önkormányzatának képviselő-testülete egymillió forint átutalásáról döntött a Magyar Kármentő Alap számlaszámára – közölte az önkormányzat az MTI-vel.
A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének (FOE) elnöksége csütörtökön félmillió forintot átutalt a Magyar Kármentő Alap belföldieknek megadott számlájára – közölte Somogyi Ferenc FOE Elnök az MTI-vel.
A Kométa’99 Zrt. október második hetében élelmiszeradományt indított Kolontárra. A vállalat dolgozói egy emberként fogtak össze és rakták fel a Szemerey Trans teherautójára a paprikás szalámirudakat, amelyekből mintegy 140 kolontári család részesülhetett. A szalámirudakat Ajkán a Kolontári Önkormányzat képviseletében Szabadi Ildikó vette át, ő gondoskodott az adományok elosztásáról – közölte az adományozás kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A BASF Hungária Kft. ipari divíziója 2 milliós, az agrodivízió 1 milliós azonnali készpénzadomány felajánlása mellett döntött, az összeget a Magyar Vöröskereszt – iszapkatasztrófa számára elkülönített – számlájára utalták át – közölte a BASF csütörtökön az MTI-vel.
Nagynyomású mosókat, valamint védőeszközöket adományoz mintegy 550 ezer forint értékben az Axiál Kft. és beszállítója, a Kränzle cég Devecser és Kolontár településeknek – közölte az Axiál csütörtökön az MTI-nek.
Védőkesztyűket, ruhákat, gumicsizmákat és maszkokat gyűjtött a United Way Kisalföld Alapítvány, az adományokat pénteken a GLS futárszolgálattal juttatják el az érintett településekre. A TESCO Hipermarkettel együttműködve lakossági adományokat, a többi között tartós élelmiszereket, tisztítószereket és pelenkákat gyűjtenek vasárnapig, eddig több mint 1 tonna adomány gyűlt össze – tájékoztatta Pinezich Petra kommunikációs munkatárs az MTI-t.
Salgótarján önkormányzata fél-félmillió forintot utal át Devecser és Kolontár önkormányzatainak. Novemberben jótékonysági koncertet szerveznek és adománygyűjtési akciót is indítanak – közölte Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel csütörtökön. Vasárnap urnát helyeznek el a városháza földszinti ügyfélterében, és oda várnak mindenkit, aki segítene a rászorulóknak. A reggel 8-tól este 8 óráig tartó gyűjtésből befolyt összeget az önkormányzat a Nemzeti Kármentő Alap számlájára utalja át.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.