Iszapömlés – Takarítással, pénzzel, jótékonysági esttel és karácsonyi ünnepséggel segítenek a rászorultaknak

Sportkarácsonyt rendeznek Ajkán, jótékonysági gálaműsort tartanak Pakson és Dunaföldváron, a székesfehérvári cigány kisebbségi önkormányzat takarítási munkával segédkezett, egy szigetszentmiklósi iskola tanulói pedig pénzt gyűjtöttek a károsultak megsegítésére.

“Kézzel fogható” segítséget akartak adni Kolontár lakosainak és a kárfelszámolásban dolgozóknak, ezért érkeztek a katasztrófa sújtotta településre – mondta el az MTI-nek a helyszínen Kolompár Ernő, a székesfehérvári cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Megjegyezte, hogy az október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófa után adományok gyűjtésébe is kezdtek, de az önkéntesekkel úgy szeretnék szolidaritásukat kifejezni, hogy részt vállalnak a szennyezőanyag eltüntetésében. A roma önkormányzat és munkatársai az újonnan épített kolontári híd és a helyi művelődési ház közötti útszakaszt takarították ki teljesen, a vörösiszapot konténerekbe pakolták. Az önkéntesek utaztatását az Alba Volán Zrt. biztosította térítésmentesen.

Sportkarácsonyt rendeznek az iszapkárosult családok gyermekeinek az Ajkai Sportcsarnokban december 15-én a főként kenus olimpiai és világbajnokokból, illetve érmesekből álló Bajnok-csapat tagjai, a Csabai Edvin és Kozmann György nevével fémjelzett Starline Tehetséggondozó és Sportrendezvény-szervező Iroda és a Nagy Sportágválasztó szervezői. Az eseményen több élsportoló is jelen lesz – közölte Koós-Lukács Tímea főkoordinátor az MTI-vel.
A szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola tanulói gyűjtést indítottak az iszapkárosult családok megsegítésére, a támogatást szombaton adják át a károsultaknak Ajkán. Az iskola közössége Bogdán Györgynének, ifjabb Bogdán Györgynek, Németh Istvánnak és feleségének 50-50 ezer forintot, Bakos Rozáliának 100 ezer forintot adományoz – közölte Berecz Zsolt ügyvéd, a devecseri károsultak közül 160 családot képviselő Berecz és Németh Ügyvédi Irodák nevében az MTI-vel.

Magyarnóta- és operettgálát rendeznek vasárnap a dunaföldvári Városi Művelődési Központban az iszapkárosultak megsegítésére, a jegyeladásból 500-600 ezer forintra számítanak – mondta el Szávolovics Gabriella dunaföldvári dalénekes az MTI-nek, hozzátéve: az összeget az eseményen szeretnék átadni, ezért meghívták Kolontár polgármesterét és az iskola igazgatóját is. A színházteremben már minden jegy elkelt, ezért a szomszédos teremben kivetítőn közvetítik az előadást.
December 2-án Pakson tartanak jótékonysági előadást a Városi Művelődési Központban. Tell Edit alpolgármester elmondta, hogy a Paksi iskolák az iszapkárosult diákokért című műsor első részében a város iskolái mutatkoznak be egy-egy produkcióval, a második részben pedig pedagógusok, a többi között a Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai. A támogató- és belépőjegyekből származó teljes bevételt a katasztrófa sújtotta térségébe juttatják el.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.