Iszapömlés – Tizenkilenc millió forint gyűlt össze a kommunista relikviák jótékonysági árverésén

Tizenkilenc millió forintos bevétellel zárult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szocialista korszakból származó relikviáinak jótékonysági árverése, amelyet a vörösiszap-károsultak javára szerveztek; a fő vásárló egy amerikai múzeum volt.

A 230 darabos gyűjteményt két árverésen értékesítette a Pintér Galéria és Aukciósház, amely lemondott lebonyolítási jutalékáról, ezzel is hozzájárulva rászorulók megsegítéséhez – tudatta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a közigazgatási és igazságügyi tárca. A Mikulás napján rendezett árverésen 102, a szocialista érához kötődő, történelmi jelentőségű tétel talált gazdára. A második aukció – amelyen kiemelkedő művészeti értékű műtárgyakra lehetett licitálni – december 10-én zárult.
A kalapács alá került tárgyak 70 százaléka elkelt, de – mint a közlemény jelezte – a megmaradt darabokra is van érdeklődő. Az eladott tételek 60 százaléka került külföldi gyűjtőhöz vagy múzeumhoz. A legtöbb tételt a Los Angeles-i Wende Múzeum vásárolta: összesen 25 műtárgyat vett meg, amelyekből a későbbiekben a magyarországi szocialista rendszert bemutató önálló tárlatot nyit az Egyesült Államokban.
Az árverésen befolyt összeg átadásának részleteiről a minisztérium és a Katolikus Karitász között kezdődött egyeztetés.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.