Iszapömlés – Tizenkilenc millió forint gyűlt össze a kommunista relikviák jótékonysági árverésén

Tizenkilenc millió forintos bevétellel zárult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szocialista korszakból származó relikviáinak jótékonysági árverése, amelyet a vörösiszap-károsultak javára szerveztek; a fő vásárló egy amerikai múzeum volt.

A 230 darabos gyűjteményt két árverésen értékesítette a Pintér Galéria és Aukciósház, amely lemondott lebonyolítási jutalékáról, ezzel is hozzájárulva rászorulók megsegítéséhez – tudatta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a közigazgatási és igazságügyi tárca. A Mikulás napján rendezett árverésen 102, a szocialista érához kötődő, történelmi jelentőségű tétel talált gazdára. A második aukció – amelyen kiemelkedő művészeti értékű műtárgyakra lehetett licitálni – december 10-én zárult.
A kalapács alá került tárgyak 70 százaléka elkelt, de – mint a közlemény jelezte – a megmaradt darabokra is van érdeklődő. Az eladott tételek 60 százaléka került külföldi gyűjtőhöz vagy múzeumhoz. A legtöbb tételt a Los Angeles-i Wende Múzeum vásárolta: összesen 25 műtárgyat vett meg, amelyekből a későbbiekben a magyarországi szocialista rendszert bemutató önálló tárlatot nyit az Egyesült Államokban.
Az árverésen befolyt összeg átadásának részleteiről a minisztérium és a Katolikus Karitász között kezdődött egyeztetés.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.