Iszapömlés – Több mint 100 milliós kárt okozott a vörösiszap a konyhakertekben

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken a konyhakertekben keletkezett károkról és az elhullott haszonállatokról 304 jegyzőkönyvet vettek fel, az összesített kárösszeg meghaladja a 105 millió forintot – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Kolontáron 57, Tüskeváron 10, Devecserben 189, és Somlóvásárhelyen 48 jegyzőkönyvet készítettek a konyhakertekben lévő ingóságokban keletkezett károkról.
A katasztrófavédelem közlése szerint szerdán folytatódhat a talajjavítás a szennyezett külterületeken, eddig 78 hektáron szórtak ki talajkondicionáló készítményt, s az anyagot 16 hektárnyi területen forgatták már a talajba.
Az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre kedden 7580 köbméter szennyezett anyagot szállítottak.
A vörösiszap-szennyezés által érintett felszíni vizek minősége megfelelő, az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Kedden egy új ház építésére, illetve öt használt ingatlan vásárlására kötöttek támogatási szerződést a jogi munkacsoport munkatársai. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.