Iszapömlés – Több mint 100 milliós kárt okozott a vörösiszap a konyhakertekben

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken a konyhakertekben keletkezett károkról és az elhullott haszonállatokról 304 jegyzőkönyvet vettek fel, az összesített kárösszeg meghaladja a 105 millió forintot – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Kolontáron 57, Tüskeváron 10, Devecserben 189, és Somlóvásárhelyen 48 jegyzőkönyvet készítettek a konyhakertekben lévő ingóságokban keletkezett károkról.
A katasztrófavédelem közlése szerint szerdán folytatódhat a talajjavítás a szennyezett külterületeken, eddig 78 hektáron szórtak ki talajkondicionáló készítményt, s az anyagot 16 hektárnyi területen forgatták már a talajba.
Az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre kedden 7580 köbméter szennyezett anyagot szállítottak.
A vörösiszap-szennyezés által érintett felszíni vizek minősége megfelelő, az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Kedden egy új ház építésére, illetve öt használt ingatlan vásárlására kötöttek támogatási szerződést a jogi munkacsoport munkatársai. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.