Iszapömlés – Új vasúti pályát építenek Kolontáron

Új vasúti pályát építenek a Veszprém megyei Kolontáron, ahol a múlt hétfői iszapömlés következtében használhatatlanná vált a pályaszerkezet. A kiürített település egykori megállójához már kiszállították a vasúti síneket, zajlik a pálya alapozása – tapasztalták a katasztrófa sújtotta településen csütörtökön tartott sajtóbejáráson a médiumok képviselői, köztük az MTI tudósítója.

A Torna-patakon a katonák által korábban épített ponton-hidat már elbontották, a települést kettészelő védőgát oldalát erősítik, teherautók hordják az ahhoz szükséges köveket, földet. Már felsorakoztak a munkagépek, hogy ledózerolják a bontásra ítélt nyolc házat. A kiürített település utcáit gipsszel felszórták, a falut elhagyó autókat pedig lemossák. A múlt hétfői katasztrófa következtében kilenc helybéli vesztette életét. Múlt szombaton, egy újabb gátszakadás veszélye miatt a falu teljes lakosságát kitelepítették. Ők péntek déltől térhetnek vissza településükre, de az iszappal elöntött területen ezentúl senki nem lakhat.
A csütörtöki sajtóbejáráson mintegy száz újságíró és operatőr, illetve fotóriporter vett részt. A három autóbusszal szállított médiamunkások felmehettek a megsérült tározó tetején lévő gátra, majd megnézhették Kolontár védekezési munkáit. A sajtó munkatársainak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és Dobson Tibor ezredes, kármentesítési szóvivő adott tájékoztatást.
Vasárnap szintén sajtóbejárást tartottak a katasztrófa sújtotta térségben.

Ajánlott tartalom

Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké

Negyven százalékkal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza a férfiak húsban gazdag étrendje, mint a nőké egy brit kutatás szerint.