Iszapömlés – Újabb védőgát megépítéséről döntött a megyei védelmi bizottság

Újabb védőgát megépítéséről döntött kedden a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság; az úgynevezett kettes gát a vasutat fogja védeni – tájékoztatta Lasztovicza Jenő, a testület elnöke az MTI-t.
Az újabb biztonsági gát a vasúti forgalom újraindításához szükséges – mondta Lasztovicza Jenő, hozzátéve, hogy a gát alapozása szerdán kezdődhet el. A tervek szerint a munkát november 15-ig folytatják, vagy ameddig az időjárás engedi.

A védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy felszólították a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t: jelöljön ki új tározót, ahová a vörösiszappal szennyezett földet és a bontásra váró házak törmelékét szállítani lehet, mert a VI-os kazetta a hét végéig telítődik.
Lasztovicza Jenő elmondta, hogy megalakították a Magyar Kármentő Alap forrásainak felhasználását felügyelő kármentő bizottságot. A kormányrendelet által meghatározott prioritásokon túlmenően nemcsak a lakhatás megoldására javasolják a pénzek felhasználását, hanem azt szeretnék, hogy az iszapáradat által megsemmisült tüzelőanyagok pótlására is lehessen pénzt igényelni a lakosságnak.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.