Iszapömlés – Újabb védőgát megépítéséről döntött a megyei védelmi bizottság

Újabb védőgát megépítéséről döntött kedden a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság; az úgynevezett kettes gát a vasutat fogja védeni – tájékoztatta Lasztovicza Jenő, a testület elnöke az MTI-t.
Az újabb biztonsági gát a vasúti forgalom újraindításához szükséges – mondta Lasztovicza Jenő, hozzátéve, hogy a gát alapozása szerdán kezdődhet el. A tervek szerint a munkát november 15-ig folytatják, vagy ameddig az időjárás engedi.

A védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy felszólították a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t: jelöljön ki új tározót, ahová a vörösiszappal szennyezett földet és a bontásra váró házak törmelékét szállítani lehet, mert a VI-os kazetta a hét végéig telítődik.
Lasztovicza Jenő elmondta, hogy megalakították a Magyar Kármentő Alap forrásainak felhasználását felügyelő kármentő bizottságot. A kormányrendelet által meghatározott prioritásokon túlmenően nemcsak a lakhatás megoldására javasolják a pénzek felhasználását, hanem azt szeretnék, hogy az iszapáradat által megsemmisült tüzelőanyagok pótlására is lehessen pénzt igényelni a lakosságnak.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.