Iszapömlés – Vasárnapig eltakarítják a vörösiszapot Devecserben

Vasárnapig el kell takarítani Devecser utcáiról és udvarairól a vörösiszapot, a kármentesítésben katonák és önkéntesek segítik a katasztrófavédőket – hangzott el a Veszprém megyei kisváros polgármesteri hivatala előtt csütörtök reggel tartott eligazításon.

Devecser vörösiszappal elöntött részein mindenütt munkagépek dolgoznak, a kastélykertből három markolóval pakolják teherautókra az ajkai zagytározóból majd három hete kiömlött veszélyes anyagot, amely a település 21 utcájában csaknem háromszáz házat tett átmenetileg, vagy véglegesen lakhatatlanná – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A szennyezett utcák házai elől elbontották a kerítéseket, az udvarokat gipsszel felszórták, de még mindig vannak olyan utcák, ahol nem lehet közlekedni. A kisváros mélyebben fekvő területeinek egyes részein még méteres magasságban áll a vörösiszap.
A lezárt utcák kereszteződéseiben és a Devecserbe vezető utakon kora reggel rendőrök ellenőrizték az autósokat, az arra haladókat.

Azt még mindig nem tudni, hogy hány házat kell lebontani a katasztrófa miatt. Tart a kárfelmérés, az adatok egyeztetése, de a megsérült 293 ház fele is megsemmisítésére várhat – mondta Toldi Tamás polgármester.
A csütörtök reggeli kármentesítési munkálatok előtt tartott eligazításon elhangzott, hogy a vörösiszap eltakarításával vasárnapra végezni kell, s ehhez a környező településekről több tucatnyi önkéntes, valamint száz katona érkezik segítségül.
A nap folyamán a katasztrófa sújtotta térségbe érkezik a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő,  Devecserben és Kolontáron tájékozódnak a kármentesítési munkákról. Hende Csaba Meggyeserdőpusztán átadja a honvédelmi tárca által felújított, az iszapkárosultaknak kiutalt lakásokat, majd Nagy Annával megtekinti a   kolontári Torna-patakon katonák közreműködésével épülő híd munkálatait.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.