Iszapömlés – WWF: a nagybányai ciánkatasztrófához hasonló következményektől lehet tartani

A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát – vélekedett a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden egy Bécsben kiadott közleményében.

A WWF ezért azt követeli az APA osztrák hírügynökség útján kiadott közleményében, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze, még mielőtt a szennyezés elérné a Dunát. Ez mintegy öt napon belül következhet be a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint.
2000-ben több ezer hal és vadon élő állat pusztult el, miután nehézfémek és cianid került a Tiszába Romániában egy nagybányai aranybányából. A szennyeződés Romániában, Szerbiában és Bulgáriában is megmérgezett folyókat – emlékeztetett a WWF.  “Csak remélni lehet, hogy mostani katasztrófának kevésbé borzalmas hatása lesz a természetre” – idézte a közlemény Andreas Beckmannt, a WWF Duna-Kárpátok Programjának igazgatóját. Különösen a vörösiszapban található nehézfémek halmozódnak fel, ha a természetbe kerülnek.

A WWF a természeti környezet hosszú távú, pusztító károsodásától tart az iszapömlés következtében. A Magyarország történetében példa nélküli környezeti katasztrófa az ökoszisztémát, a folyóvizeket, a talajt és az ivóvízkészleteket is súlyosan veszélyezteti – vélekedett Figeczky Gábor, a szervezet magyarországi igazgatója. Az elpusztult háziállatok számából arra lehet következtetni, hogy a vadvilágban is súlyos kárt okoz az iszap.
Továbbra is sok olyan tároló található a Duna térségében, amely mérgező és részben radioaktív anyagokkal veszélyezteti Kelet-Európa folyóit – írta a WWF. Néhány ilyen lerakóhely elhanyagolt és nem biztonságos. Magyarországon több másik zagytároló is van, amelyekben az Ajka mellett kiömlötthöz hasonló mérgező anyagok találhatók, ezek összes térfogata ötven millió köbméter. Az egyik ilyen tározó Almásfüzitőnél, közvetlenül a Duna partján van – állt a közleményben.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.