Itt indul a roham az ingyen napelemekért – részletek

A Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportban a legnagyobb az elérhető keretösszeg.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

December 6-án startolt az új napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat. A programban olyan háztartások vehetnek részt, ahol a tulajdonosok 2020-as átlagjövedelme nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Érdemes kiemelni, hogy a felhívás alapján a nyugdíj, valamint a katás és kivás bevétel is jövedelemnek számít. A támogatást négy ütemben, regionális bontásban fogják lebonyolítani. A pályázat elsőként Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében nyílt meg, december 20-án viszont már Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elindult a pályázat, ahol az első ütemben január 10-ig lehet becsatlakozni. A csomagban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el tetőre telepített napelemekre; valamint napelemes rendszer kiépítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére. Előbbire legfeljebb bruttó 2,9, utóbbira pedig 11,3 millió forint kapható.

Támogatási kérelmet csakis elektronikusan lehet benyújtani, a tervezett beruházásokat pedig olyan kivitelezőkkel, szerződés megkötésével lehet megvalósítani, amelyek szerepelnek a pályázati oldal vonatkozó listájában. A program egyik különlegessége, hogy a kiírás feltételeinek megfelelő pályázók között sorrendet állítanak fel az érintett háztartásban élő gyermekek, illetve az ingatlan földrajzi elhelyezkedése alapján. A december 20-án megnyíló régióban az országos átlaghoz képest sok a fejlesztendő járás, ennek megfelelően a Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoport keretösszege kimagasló – az első ütemben 17 milliárd forint lesz elérhető.

A térségben tehát jó eséllyel lehet majd pályázni, érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy az érintett megyék között akadnak olyanok, ahol nehézkes lehet az alkalmas kivitelezők megtalálása. Noha a régió kiemeltnek számít a program szempontjából, az egész országot nézve épp Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében működik a legkevesebb olyan vállalkozás, amely bekerült a pályázat kivitelezői listájába. Fontos azonban azt hozzátenni, hogy 486 cég elvileg országszerte elérhető lesz.

Ajánlott tartalom

Újabb hírt kaptak az állami napelemes pályázaton indult családok

Hónapokat kellett várni, hogy elkezdjék kihirdetni a napelemes pályázat győzteseit, az elmúlt időszakban viszont durván megemelkedhettek a tervezett projektek költségei.