Január végén eldőlhet, hogy mennyire lesz komoly a decemberi klímacsúcson létrejött nemzetközi megegyezés, azonban egy jogi érvényű megállapodásra még valószínűleg éveket kell várni - mondta el Faragó Tibor, a koppenhágai klímacsúcs magyar tárgyalódelegációjának szakmai koordinátora egy rendezvényen szerdán.

Január végén megszülethetnek a Koppenhágában elmaradt vállalások

Január végén eldőlhet, hogy mennyire lesz komoly a decemberi klímacsúcson létrejött nemzetközi megegyezés, azonban egy jogi érvényű megállapodásra még valószínűleg éveket kell várni – mondta el Faragó Tibor, a koppenhágai klímacsúcs magyar tárgyalódelegációjának szakmai koordinátora egy rendezvényen szerdán.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) környezet- és klímapolitikai szakállamtitkára, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület által szervezett üzleti reggelin kiemelte: a klímacsúcson részt vevő államoknak idén január 31-ig kell bejelenteniük tényleges vállalásaikat a káros anyag kibocsátás csökkentésére és annak finanszírozására vonatkozóan.

Úgy vélte, a rengeteg politikai és gazdasági ellentét miatt még évekig is eltarthat, mire a világ államai megegyeznek egy egységes egyezmény létrehozásáról a klímaváltozás mérséklése érdekében.

Faragó Tibor rámutatott: a koppenhágai klímacsúcs komoly eredményének számít az államok azon megegyezése, hogy nem emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete 2 Celsius foknál nagyobb mértékben az ipari forradalomhoz képest. Ennek ellenére számos tengerparti ország 1,5 Celsius fokos maximális növekedést szeretett volna elérni, azonban ehhez rendkívül nagy kibocsátás-csökkentésre volna szükség globális szinten. Hozzátette: jelenleg 0,7-0,8 Celsius fokkal magasabb a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalomhoz képest.

A Koppenhága után – tanulságok és várható trendek, vállalati klímastratégiák címmel megrendezett rendezvényen Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója bemutatta azt is, hogyan járulhatnak hozzá termékeikkel a vállalatok a klímaváltozás lassításához.

Takács János szerint kormányzati ösztönzőkkel a vásárlókat érdekeltebbé kellene tenni az energiatakarékosabb háztartási gépek vásárlásában, ezáltal a vállalatok is arra törekednének, hogy egyre zöldebb termékeket dobjanak piacra.

Elmondta: az Európai Unióban jelenleg 188 millió háztartási gép van, amelyek korszerűre cserélésével évente 20 millió tonna káros anyag kibocsátás-csökkenést lehetne elérni, ami az unió kiotói céljainak 6 százalékát teszi ki.

Ajánlott tartalom

Okoserdő-fejlesztésről kötöttek megállapodást

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp Kft. az első magyarországi okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére - közölte az egyetem az MTI-vel.