Japán atomerőmű: Az életüket kockáztatva mentik a helyzetet

Az erőműben maradt, tűzzel és radioaktív szivárgással küzdő munkásokat méltatta Kirby Kemper, a Florida Egyetem atomfizikusa.

“Van nagyjából negyven ember, akik az életüket kockáztatják, hogy tengervizet pumpáljanak a reaktorokba. Ők igazi hősök. Ha sikerül megtölteniük tengervízzel a reaktorokat, akkor lehűlnek a dolgok, és rendben leszünk” – mondta a Reutersnek. A New York Times ugyanakkor korábban úgy számolt, hogy még egy ilyen forgatókönyv esetén is akár hónapokig időről időre radioaktív gőzt kell majd kiengedni a reaktorok épületéből, hogy megakadályozzák az eddigi robbanások megismétlődését.

Az 5-ös, 6-os reaktornál is hevülnek a használt fűtőelemek
A BBC tokiói tudósítója úgy tudja, hogy az 5-ös és a 6-os reaktoroknál tárolt használt fűtőelemek is kezdenek felhevülni. A használt fűtőelemeket általában tíz méter magas víz lepi el, ez ugyanakkor elpárologhat, hűtés nélkül pedig a fűtőelemek kigyulladhatnak és közvetlenül az atomészférába kerülhetnek radioaktív részecskék. A használt fűtőelemek életkorától függ a sugárzás mértéke, a régebbi elemek kevésbé radioaktívak, így kevésbé veszélyesek is.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.