Japán: Öt évig is tarthat az újjáépítés

Akár öt évig is eltarthat, amíg sikerül újjáépíteni Japánt a katasztrófa után, mondta Abhasz Dzsa, a Világbank egyik elemzője. Szerinte az 1995-ös Kobe földrengés után kicsivel kevesebb, mint öt évig tartott a talpraállás, ez most több időbe telhet.

A globális felmelegedés elleni küzdelmet is érintheti
A globális felmelegedés elleni küzdelem költségei meredeken emelkedhetnek, ha a mostani események után sokan szembefordulnak az atomenergiával, figyelmeztetett Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője. “Szerintem nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen harcolni a globális felmelegedés ellen az atomenergia nélkül” – mondta Oslóban.

Európától kérnek segítséget a sugárzás ellen

Ötszáz csontvelő transzplantációs központot értesítettek Európa-szerte, hogy álljanak készen, ha esetleg szükség lenne a Japánban sugárzásnak kitett áldozatok kezelésére.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.