Japán parasztok tüntetnek Tokióban

Több mint kétszáz japán paraszt vonult fel két tehénnel kedden Tokióban s követelt kiabálva és öklét rázva kártérítést termékeinek sugárszennyeződése miatt a március11-i nagy földrengés és szökőár miatt károsodott Fukusima-1 atomerőmű üzemeltetőjétől.

Az Északkelet-Japánból érkező farmerek “Az atomkatasztrófa emberi katasztrófa” és “Állítsátok le az atomenergiát” feliratú zöld bandana kendőket viselve vonultak a Tokyo Electric Power (Tepco) székháza elé. A Tokiótól mintegy 220 kilométerrel északkeletre lévő erőműből szivárgó radioaktivitás nyomait megtalálták a tejben, vízben és leveles zöldségekben, például a spenótban, amelyeket a környező területeken termesztettek. A japán hatóságok zárt övezetté nyilvánították a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 20 kilométeres kitelepítési körzetét. A TEPCO nemrég azt közölte, hogy valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás, hat
hónapon belül jelentősen leszorítják a sugárzási szintet, majd befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon. A vállalat kedden kezdi bankszámlákon letétbe helyezni a háztartásonként egymillió jen (2,2 millió forint) összegű kártérítést a kitelepítetteknek – közölte Kaieda Banri gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter. Mintegy 80 ezer embert telepítettek ki a 20 kilométeres körzetből.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.