A jövő városi gépjárművének tartják a hibrid meghajtású - hagyományos üzemanyaggal és elektromos árammal egyaránt használható - gépkocsikat. Típusai közül a Toyota Prius a legismertebb. A Honda 2009-ben már sorozatban gyártandó új kiskocsija viszont a Priusénál jóval alacsonyabb árával csábítgatja a majdani vevőket.

Japán versengés a hibrid autók piacán

A jövő városi gépjárművének tartják a hibrid meghajtású – hagyományos üzemanyaggal és elektromos árammal egyaránt használható – gépkocsikat. Típusai közül a Toyota Prius a legismertebb. A Honda 2009-ben már sorozatban gyártandó új kiskocsija viszont a Priusénál jóval alacsonyabb árával csábítgatja a majdani vevőket.

A japán Toyota gyártja – Prius típusnévvel – a legnagyobb számban eladott hibrid-hajtású autót. Benzinmotorja nemcsak a kocsit, hanem annak akkumulátorát is tölti.  A sűrűn lakott területeken a Priust elektromos meghajtással érdemes vezetni, villanymotorjai tehát a beépített akkumulátorról nyerik az áramot. A telepek egyébként hálózati áramról is feltölthetők). Autópályán, vagy nehéz terepen azonban a Prius a benzines motorjával halad.

Szinte minden valamire való autógyár készít már félig-meddig kísérleti célú kettős, azaz hibrid meghajtású autókat. Ám ezek drágábbak, noha a környezetkímélőbb üzem és a kisebb benzinfogyasztás révén korszerűbbek, ráadásul cipelniük kell a második motor, meg az akkuja helyfoglaló terhét is.(Magyarországra
csak külföldről lehet hibridet behozatni, a hazai márka-képviseletek listáin június elsején még egyetlen hibridautó sem szerepelt, a Magyar Járműimportőr Szövetség adatai szerint).

Az üzemanyag árának idei folyamatos rekord-döngetései azonban végre az amerikaiakat is ráébresztették arra, hogy takarékoskodniuk kell a benzinnel, pedig ott negyedannyit sem kérnek érte a kutaknál, mint Európában. Erre figyelt fel a legnagyobb japán gyártó, a Honda. Tavaly a környezetkímélő, FCX Clarity nevű hidrogén üzemanyagcellás kísérleti járművét mutatta be, idén pedig döntött egy új, benzines-elektromos hibrid kisautó nagy szériában megvalósítandó gyártásáról.

Takei Fukui gyártásigazgató egy május végén, a japán fővárosban megtartott sajtókonferencián jelentette be, hogy terveik szerint 2009 végén kezdik szállítani az új hibrid kiskocsit. A Honda Press közlése szerint szerint külsőleg hasonlítani fog a Clarity-re, ám a mai hibridek ötezer dolláros árával szemben csak kétezerbe fog kerülni. Jórészt annak köszönhetően, hogy eleinte a már használatos nikkel-fém akkumulátorokkal szállítják.

A megerősödő konkurenciát tapasztalva, a Toyota viszont hibridjeinél áttér a könnyebb és erősebb (s persze jóval drágább) lithium-ion akkuk használatára.

Ajánlott tartalom

Autómentessé válik a Pesti alsó rakpart egy szakasza

A jövő péntektől, július 26-ától augusztus 15-éig a gyalog és "mikromobilitási eszközzel", például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot az Eötvös tér és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utca között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.