Japánban csökkentik és 20 évre rögzítik “napáram” díjtételeit

A japán kormány pénteken jóváhagyta azt a javaslatot, hogy 10 százalékkal csökkenjen a naperőművekből származó villamos energia ára. Az új díjtétel április 1-jén lép életbe, és húsz évig lesz érvényben.

A Bloomberg beszámolója szerint egy kilowattóra villamos energia díja 37,8 jen, (96 forint) lesz. A díjcsökkentés az első komolyabb központi intézkedés azóta, hogy a kormány a tiszta energiát támogató programot indított tavaly júliusban. A többi kategóriában nem változnak a díjtételek: a szélenergiából származó áram 23 jen lesz kilowattóránként a következő húsz évben. A hőenergiából nyert áram 27 jen lesz kilowattóránként a nagyobb, és 42 jen a kisebb erőműveknél a következő tizenöt évben.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.