Japánt is elérte a kínai légszennyezés

A japán egészségügyi hatóságok szerint a szigetországot is elérte a kínai légszennyezés, ugyanakkor a Kínából érkező szállópor koncentrációja egyelőre nem érte el az egészségre káros szintet – jelentette hétfőn az NHK japán televízió.

A japán környezetvédelmi minisztérium közlése szerint az országnak a kelet-kínai iparvárosokhoz legközelebb eső részén, Fukuoka prefektúrában, januárban és február elején a szokásosnál jóval magasabb szállópor-koncentrációt mértek, vélhetően azért, mert a szél átfújta a szennyező részecskéket a Kelet-kínai-tengeren. Korábban Fukuoka prefektúra kormányzata már bejelentette, hogy a növekvő lakossági félelmek miatt kibővítik a levegő tisztaságát mérő rendszereket a hagyományosan tiszta levegőjű nyugat-japán régióban. A különösen káros – azaz 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, a tüdőből egyáltalán nem vagy csak nehezen kiürülő – anyagok mértéke Kínában az elmúlt hetekben többször is átlépte a köbméterenkénti 500 mikrogrammos koncentrációt különböző mérések szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az említett részecskék köbméterenkénti 25 mikrogrammot meghaladó koncentrációja már egészségtelen. Japánban napi szinten átlagosan 35, évi átlagban pedig 15 mikrogramm a törvényileg szabályozott határérték, ezt ugyanakkor Fukuokában az elmúlt napokban számos helyen túllépte a szállópor koncentrációja.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.