Jegesmedvét lőtt ki az izlandi pari őrség

Egy feltehetően Grönlandról Izlandra tévedt jegesmedvét lőtt ki szigetország parti őrsége.

A négyéves nőstény állatot hétfőn kora reggel vette észre egy halászhajó legénysége Nyugat-Izland egyik félreeső partszakaszán. Mivel a területen olykor kirándulók is megfordulnak, a ködös idő miatt pedig nem volt lehetséges állandóan szemmel tartani az állatot, ráadásul befogása sem volt lehetséges emberi sérülés kockázata nélkül, egy helikopterről kilőtték a medvét – közölte a környezeti hatóság (Umhverfisstofnun). Az akciót a parti őrség a rendőrséggel és vadászokkal együttműködve hajtotta végre.

 
    Az elmúlt két évben ez már a negyedik jegesmedve volt, amely Grönlandról jövet Izlandra tévedt. Kutatók azzal számolnak, hogy a korábban rendkívül ritkának számító esemény egyre gyakoribbá válhat a melegedő éghajlat, valamint a letört jégtáblák növekvő száma miatt. Jón Gnarr reykjavíki polgármester a tavalyi választási kampányban ígéretet tett egy átmeneti jegesmedve-menedék létrehozására, hogy a hasonló esetekben ne kelljen megölni a veszélyeztetett állatokat.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.