Jelentősen megnőtt az energiahatékony beruházásokban jártas szakemberek iránti igény

Az európai energiaválság és a hazai építőiparban tapasztalható változások miatt jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban az energiahatékony beruházásokban jártas szakemberek iránti igény, ezért új szakképzéseket indított a Dekra Akademie Felnőttképző, Munkavédelmi és Szolgáltató Kft.

A cég szerdai közleménye szerint a vállalat az elmúlt másfél évben összesen 140 nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelőt képzett Magyarországon, mert az otthonfelújítási kormányzati program, valamint az OKJ-s rendszer kivezetése szükségessé tette a szakképzések elindítását. Hozzátették: idén szeptembertől 55 napelemtelepítő szakember képzését is megkezdték, ugyanis a háztartási méretű kiserőművek telepítése része lett az energiahatékonysági beruházásoknak. A napelemtelepítő képzés iránt a Magyarországot is sújtó energiaválság miatt alakult ki számottevő képzési igény. A közleményben ismertették továbbá, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló és egyéb primer energiaforrásokat létesítő tanfolyam iránt, emiatt a cég termokamerás képzésekkel bővíti a portfólióját.

A vállalat úgy látja, hogy a közeljövőben emelkedni fog a megújuló energiához kapcsolódó berendezések telepítésében és karbantartásában jártas szakemberek iránti igény, továbbá növekedni fog a villanyautózáshoz kapcsolódó feladatok köre is, így a képzési piac ezekbe az irányokba fog elmozdulni. A Dekra Akademie Felnőttképző, Munkavédelmi és Szolgáltató Kft. 1992-ben jött létre Magyarországon, a német Dekra Akademie leányvállalataként. Magyarországon több helyen van képzési központjuk: Budapesten, Győrben, Pécsen, Szegeden és Debrecenben. A német anyavállalatot, a Dekra Akademiet 1925-ben Berlinben alapították, 2021-ben több mint 3,5 milliárd euró árbevételt ért el. A társaság jelenleg mind a hat kontinensen, több mint 60 országban mintegy 44 ezer embert foglalkoztat, akik minősített és független szakértői szolgáltatásaikkal a közúti, munkahelyi és az otthoni biztonság területein dolgoznak – áll a közleményben.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyarországi Dekra a 2020-as üzleti évben 62 dolgozót foglalkoztatott, 2021-ben 103-at. A cég éves nettó árbevétele 2020-ban 4,2 milliárd forint volt, 2021-ben pedig 5,6 milliárdra nőtt. Az éves nettó adózott eredménye 2020-ban 371 millió forintot tett ki, 2021-ben 118 milliót.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.