Jó hír annak, aki idén ingyen napelemekre pályázna – részletek

A pályázati oldal frissülése alapján nem novemberre, hanem decemberre várható az első beadás.

Ingyen napelem! 100%-os EU-s támogatással. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ha minden a tervek szerint halad, idén újabb programot indítanak, amely komoly segítséget fog jelenteni az otthonok korszerűsítésében. A 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, a csomaggal napelemes rendszerek telepíthetőek, illetve a fűtés modernizálható. A szakemberek komoly érdeklődési hullámra számítanak a hazai piacon. A programról korábban is hallani lehetett, a korai bejelentés alapján még idén nyáron meg akarták nyitni a pályázatot. Augusztus végén viszont már úgy volt, hogy ősszel fog elindulni a program: az eredeti pályázati kiírásban az szerepelt, hogy az első beadás november 15-ére várható. A pályázati oldal alapján most úgy tűnik, az első beadás nagyjából fél hónappal csúszik majd el, és végül csak december 6-ára várható. A támogatás tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létrehozására (1); illetve napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére kérhető. A fűtési modernizálást infra- vagy fűtőpanelekkel (2a); valamint hőszivattyúval lehet magvalósítani (2b).

A csomag fő célcsoportját az alacsonyabb jövedelmű háztartások alkotják, ennek megfelelően csak olyan ingatlannal lehet pályázni, amelyben az állandó lakcímmel rendelkező személyek 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 forint közé esik. Egy ötfős család esetében tehát a szülők és a gyermekek esetleges jövedelmével egyaránt számolni kell. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás összege függ a tervezett beruházástól. Az 1-es kategória esetén legfeljebb bruttó 2 896 108; az 2a-nál 9 368 464, míg a 2b-nél 11 559 214 forint érhető el. A becslések alapján a programban 34 920 család vesz majd részt.

Pályázatokat négy ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani. A kívánt beruházás csak olyan kivitelezőkkel valósítható meg, amelyek szerepelnek a pályázat vonatkozó listáján.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit