Jó hír érkezett, ingyen napelemes program indul hamarosan

November közepén indulhat a kormány új napelemes programja.

Az új pályázattal több tízezer otthon számára nyújtanak majd vissza nem térítendő támogatást. A program elsősorban a családok, illetve az alacsony jövedelmű háztartások számára lesz elérhető. Hosszú várakozás után közzétették annak a hatalmas, a lakosság számára készülő uniós csomagnak a részleteit, amellyel több tízezer háztartás számára nyújtanak majd napelemekre és fűtési rendszerekre fordítható támogatást – számol be a Portfolio. A pályázat tervéről egy ideje tudni, márciusban még úgy volt, hogy a támogatás már idén nyáron elérhetővé válik. A programmal kapcsolatban aztán sokáig kevés hír érkezett, augusztus végére, a kormány bejelentésével pedig hivatalossá vált, hogy a megvalósítás előreláthatóan az ősz végére csúszik. A mostani bejelentéssel ugyanakkor számos fontos információ napvilágra került. A pályázáshoz például nem kell önerő, állandó lakcímre, illetve legalább résztulajdonjogra viszont szükség van az érintett ingatlanban. A csomag három műszaki tartalom egyikére vehető igénybe, ezeknél a támogatás összege eltérő. A három kategória a következő: tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létrehozása; napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel; valamint napelemes rendszer beszerelése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval.

A pályázat keretösszege több mint 201 milliárd forint lehet, a becslések alapján a csomaggal közel 35 ezer otthon, főként családok, illetve az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások számára fognak támogatást nyújtani. A cél 175 megawatt beépített új napelemkapacitás létrehozása, ami nemcsak az érintett otthonoknak jelentene komoly segítséget, hanem az ország szénlábnyomát is jelentősen csökkentené.

Steiner Attila szerint a csomaggal 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást tennének elérhetővé. Az összeget azok a háztartások igényelhetik, amelyekben az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van, az adott ingatlan pedig alkalmas napelem telepítésére. Egy-egy pályázó pusztán napelemes rendszer telepítésére bruttó 2,8 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval pedig 11,55 millió forintot kaphat. A programot regionális csoportosításban, négy ütemben hirdetnék meg, egyhetes  csúsztatással. A tervek alapján az első ütem 2021. november 15-én indulna, és december közepéig tartana, kerete pedig 100 milliárd forint lenne. A lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft. lesz. Steiner Attila kiemelte: a pályázat kivitelezésében csak bejegyzett vállalkozások vehetnek részt. A kapcsolatfelvétel a regisztrált kivitelezőkkel előreláthatóan október elején kezdődhet, az előszerződéseket november elején lehet majd megkötni, a pályázatokat pedig november 15. és jövő február között kell benyújtani. Az egyes térségek előre meghatározott kerettel fognak rendelkezni.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.