Jó hír érkezett, ingyen napelemes program indul hamarosan

November közepén indulhat a kormány új napelemes programja.

Az új pályázattal több tízezer otthon számára nyújtanak majd vissza nem térítendő támogatást. A program elsősorban a családok, illetve az alacsony jövedelmű háztartások számára lesz elérhető. Hosszú várakozás után közzétették annak a hatalmas, a lakosság számára készülő uniós csomagnak a részleteit, amellyel több tízezer háztartás számára nyújtanak majd napelemekre és fűtési rendszerekre fordítható támogatást – számol be a Portfolio. A pályázat tervéről egy ideje tudni, márciusban még úgy volt, hogy a támogatás már idén nyáron elérhetővé válik. A programmal kapcsolatban aztán sokáig kevés hír érkezett, augusztus végére, a kormány bejelentésével pedig hivatalossá vált, hogy a megvalósítás előreláthatóan az ősz végére csúszik. A mostani bejelentéssel ugyanakkor számos fontos információ napvilágra került. A pályázáshoz például nem kell önerő, állandó lakcímre, illetve legalább résztulajdonjogra viszont szükség van az érintett ingatlanban. A csomag három műszaki tartalom egyikére vehető igénybe, ezeknél a támogatás összege eltérő. A három kategória a következő: tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létrehozása; napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel; valamint napelemes rendszer beszerelése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval.

A pályázat keretösszege több mint 201 milliárd forint lehet, a becslések alapján a csomaggal közel 35 ezer otthon, főként családok, illetve az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások számára fognak támogatást nyújtani. A cél 175 megawatt beépített új napelemkapacitás létrehozása, ami nemcsak az érintett otthonoknak jelentene komoly segítséget, hanem az ország szénlábnyomát is jelentősen csökkentené.

Steiner Attila szerint a csomaggal 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást tennének elérhetővé. Az összeget azok a háztartások igényelhetik, amelyekben az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van, az adott ingatlan pedig alkalmas napelem telepítésére. Egy-egy pályázó pusztán napelemes rendszer telepítésére bruttó 2,8 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval pedig 11,55 millió forintot kaphat. A programot regionális csoportosításban, négy ütemben hirdetnék meg, egyhetes  csúsztatással. A tervek alapján az első ütem 2021. november 15-én indulna, és december közepéig tartana, kerete pedig 100 milliárd forint lenne. A lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft. lesz. Steiner Attila kiemelte: a pályázat kivitelezésében csak bejegyzett vállalkozások vehetnek részt. A kapcsolatfelvétel a regisztrált kivitelezőkkel előreláthatóan október elején kezdődhet, az előszerződéseket november elején lehet majd megkötni, a pályázatokat pedig november 15. és jövő február között kell benyújtani. Az egyes térségek előre meghatározott kerettel fognak rendelkezni.

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?