Jó hír, indulnak az ingyen napelemes pályázati pénzek kifizetései

Élesedett az új elszámolási felület, amely leegyszerűsíti a napelemes pályázók dolgát.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Közleményt adott ki július 13-án a Nemzeti Hatóság, a dokumentum alapján élesítették az adminisztrációs és elszámolási felületet a lakossági napelemes pályázathoz – számol be a Portfolio. Noha az új felülettel egyszerűbbé válik az igénylők dolga, továbbra is nagyon oda kell figyelni az adminisztráció során, mert egyes feladatokra néhány nap áll csak rendelkezésre. Idén tavasszal derült ki, hogy látványosan egyszerűsíteni fogják a programot, amelyen 100 százalékos támogatás nyerhető el a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A hivatalos felületet a közelmúltban élesítették, immár az új szabályok szerint lehet intézni az elszámolásokat. A Nemzeti Hatóság közleménye szerint a szerződésmódosítások, változás-bejelentések, illetve a beszámolók és elszámolások benyújtása az átállást követően, 2023. július 10. napjától lehetséges. „A gördülékeny benyújtás és elszámolás elősegítése érdekében a folyamatok egészére vonatkozó segédletek készültek, amelyek tömör sorvezető és hosszabb verziókban egyaránt elérhetők és letölthetők…. Továbbá kérjük, hogy tekintsék át részletesen a hatályos Pályázati Felhívást!” – olvasható a dokumentumban.

A 2021 végén elindított pályázat története során jelentős csúszást és számos drasztikus átalakítást tapasztalt, a közelmúltban, június közepén, majd a végén is belenyúltak a szabályokba. Legutóbb az elszámolási előírásoknál többféle átalányt is rögzítettek, a 10 oldalas változásjegyzéket érdemes alaposan átolvasni. A mostani közleményben felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a Pályázati Felhívás 3.7.2 pontjában rögzítésre került: a szállító a szállítói előleg kifizetését követő nyolc napon belül megküldi az előlegszámlát a kedvezményezett részére, aki az előlegszámlát annak beérkezését követő öt napon belül záradékolja, illetve az EPTK rendszerbe mérföldkőhöz nem kötött kifizetési igényként rögzíti és a támogató felé megküldi.

„Amennyiben az Ön pályázata esetén a kivitelező részére kifizetésre került szállítói előleg került igénylésre, abban az esetben mérföldkőhöz nem köthető elszámolás keretében intézkedjen az előlegszámla benyújtásáról” – olvasható a dokumentumban.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.