Jól lőtték be, mennyire melegszik a Föld

Nagyjából a félidőnél járva kiderült, meglepően pontos a legelső előrejelzés a klímaváltozásról. A klímakutatás krémje először 1990-ben közölt előrejelzést a várható felmelegedésről, most ezt értékelték.

Pontosnak tűnik az első, 1990-es átfogó előrejelzés a globális felmelegedés mértékéről. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) huszonkét évvel ezelőtt közölte jelentését, amelyben az állt, hogy 2030-ra 0,7-1,5 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet 1990-hez képest, írja az origo.hu. Az IPCC becslése volt az első olyan felmelegedési előrejelzés, amelyet a klímakutatók széles többsége fogadott el. Az 1990-es előrejelzés szerint a legvalószínűbb az, hogy 2030-ra 1,1 fokkal lesz melegebb. Egy wellingtoni (Új-Zéland) és egy oxfordi kutató vizsgálata szerint a félidőben meglepően pontosnak bizonyul az 1990-es előrejelzés. Hogyan volt ez lehetséges, hiszen az 1990-ben használt klímamodellek jóval elnagyoltabbak voltak, mint a most használatosak? – tette fel a kérdést David J. Frame és Dáithí A. Stone. Elemzésük szerint túlnyomórészt az üvegházhatású gázok okozzák a globális felmelegedést, az egyéb tényezők emellett húsz éves távlatban nézve másodlagos fontosságúak. Emiatt pedig az egyszerű, csupán a légkör termodinamikájával, energiaegyensúlyával számoló korai klímamodellek (EBM) pontosak voltak. A két kutató megállapítja: a klímatudománynak bőven van még feladata a regionális klímamodellek finomításával, hiszen ezekből lehet a legfontosabb információkat nyerni a felmelegedés helyi hatásairól – írják a Nature Climate Change szakfolyóirat legutóbbi számában. 2012 Következtetésük az, hogy a szakértők már 1990-ben is kellő mélységében ismerték a klímaváltozások természetét ahhoz, hogy több évtizedre szóló előrejelzéseket tegyenek közzé.

Ajánlott tartalom

Agrárminisztérium: a magyar gazdák és az agrárium szolgálatában az Agrárközgazdasági Intézet

Minden ágazatnak és ezen belül minden szakpolitikának, minden minisztériumnak szüksége van egy olyan tudásbázisú intézményre, mint az Agrárközgazdasági Intézet, ami a tudásnak minden elemét magas szinten műveli az adatgyűjtéstől a társadalmasításig - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az 2024. évi Gazdálkodás és AKI70 konferencián az AM tájékoztatása szerint.