Jöhet az új rezsicsökkentés az Európai Unió finanszírozásában

Az Európai Bizottság ráerősítene a tiszta energiára és kötelező épületfelújítást írna elő egy ma közzétett tervben.

Nem szerénykedett az Európai Bizottság, amikor új energiacsomagot mutatott be szerdán. Megelégelték, hogy az európai épületek háromnegyede pocsékolja az energiát, ezért 2030-ig 30 százalékot kell javítani az energiahatékonyságon, és amelyik ország nem teljesíti a felújítások ráeső részét, mehet a bíróságra. Elektromos autóknak való töltőpontokat szerelnének minden középületre, de még a nagyobb lakóépületekre is. Elintéznék, hogy mindenki termelhessen otthon áramot és azt át tudja vetetni a szolgáltatókkal. Szélerőműveket építsünk dögivel, mert ebből lesz a legtöbb munkahely. A fejlesztésekre 10 milliárd eurónyi beruházást kalapoznának össze uniós garanciával. Ez a teljes magyar éves költségvetés ötöde.

„Javaslataink erőteljes piaci lökést adnak az új technológiáknak, kedvező feltételeket teremtenek a beruházóknak, növelik a fogyasztók mozgásterét, javítják az energiapiacok működését és segítenek az éghajlatpolitikai célok teljesítésében” – ígérte Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos.

Valódi rezsicsökkentést akarnak

A terv az energiahatékonyságot teszi első helyre. Ezt eredetileg legalább 27 százalékkal növelnék 2030-ra, de az Európai Bizottság 30 százalékra emelné a célt, ráadásul jogilag kötelezővé tenné. A testület úgy véli, hogy a lépéssel akár 70 milliárd euróval növelhetik a gazdasági teljesítményt és 400 ezer új munkahelyet teremthetnek. Emellett 2020 utánra is meghosszabbítanák azt a kötelezettséget, hogy a tagállamok évente másfél százalékkal több energiát spóroljanak meg.

Kiemelten foglalkoznának az épületek felújításával, mert háromnegyedük rosszul használja fel az energiát, miközben évente csak egy százalékukat építik át. Közben a magyar kormány arra készül, hogy az erre a célra szánt uniós pénz – saját számításai szerint – felét kidobja az ablakon (hab a tortán, hogy eredetileg Brüsszelre mutogatva próbáltak így tenni, miközben onnan épp a magánépületek szigetelését kényszerítenék ki). A felújítások az Európai Bizottság szerint a rezsi miatti szegénységet is csökkenthetnék, az egészségügyi, környezetvédelmi előnyökről nem is beszélve.

Töltőpont kellhet a nagyobb új társasházakba
Kötelezővé tennék, hogy töltőpontok legyenek az elektromos autóknak az új vagy felújított köz- és kereskedelmi célú épületeken – sőt, akár magánházaknál is, ha tíznél több parkolóhelyük van. Így feloldhatnák azt az ördögi kört, hogy
azért nincs sok elektromos autó, mert nincs elég töltőpont, és nincs elég töltőpont, mert kevés az elektromos autó.

Új pénzügyi eszközt is bevetnének a felújítások gyorsítására. A leírás alapján ez a Juncker-csomag kistestvére lenne: az Európai Beruházási Bank és a tagállamok vennének részt benne, tízmilliárd eurót „mozgósítva” – azaz valószínűleg nem közvetlenül ennyit lapátolnának bele a gazdaságba, hanem egy alapon keresztül nyújtanának kezességet a beruházásokra felvett hitelekre. Magyarországnak ez azért rossz hír, mert már a Juncker-csomagnál is gyengén muzsikált nálunk.

Az EU szélben utazik, nálunk letiltanák
A csomag a megújuló energiát is kiemelten kezeli. Az EU 27 százalékra akarja növelni a részesedésüket 2030-ra, de ez csak összcél, amit nem bontottak le külön a tagállamokra, és ezt továbbra sem tervezik. Helyette a piac rugalmasabbá tételével segítenék, hogy mindenki otthon termelhessen áramot és azt át tudja vetetni a szolgáltatókkal. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Napkollektort vennék, de mire figyeljek?

Mire használhatom a napkollektort? Miért érdemes napkollektort telepítenem?