Jönnek a szupertárolók, ki fog itt fizetni az áramért?

Látványosan zuhan az ehhez szükséges akkumulátorok ára.

Hamarosan eljön az az idő, amikor nevetni fognak azon, ha az ingyenes szél- és napenergia használata helyett valaki fizet azért, hogy másvalaki termelje meg neki drágán és környezetszennyezően az energiát – jósolja Dale Vince, a megújuló erőforrások termelésében utazó legsikeresebb brit befektető.

Az Ecotricity nevű cég tulajdonosa szerint másfél évtizeden belül el lehetne érni, hogy Nagy-Britanniában a felhasznált energia háromnegyedét megújuló forrásokból teremtsék elő. „Az átalakítási program részeként 2020 után nem lehetne széntüzelésű erőművet építeni, 2025-re pedig kivezetnék a fosszilis energiahordozók használatát bátorító szubvenciókat. 2030-ban az energia fele származhatna a tengeri szélfarmokról, további 25 százalék pedig biomasszából, illetve a szárazföldi szélkerekekből” – állítja Vince.

A megújulók előretörését az energiatermelési technológia fejlődése mellett a tárolási kapacitások bővülése teszi lehetővé: ahogy nő ezek rugalmassága, úgy válik könnyebbé az energiaellátás biztonságának szavatolása. A megfelelő tárolási kapacitás ugyanis áthidalhatóvá teszi azokat az időszakokat, amikor a felhasználtnál kevesebb energiát adnak a megújuló források. A kapacitások pedig gyorsan nőnek. Öt év alatt harmadára zuhant a lítiumionos energiatárolók fajlagos ára, s a Nemzetközi Megújulóenergia-ügynökség (IRENA) előrejelzése szerint a folytatódó költségcsökkenésnek köszönhetően 2030-ra a mostani 1-ről 250 gigawattra emelkedik az ipari méretű akkumulátorokban elérhető energia mennyisége. Az árcsökkenés – a Bloomberg New Energy Finance kutatóintézet előrejelzése szerint – látványos ütemű marad. 2010-ben 1000 dollár körül volt az akkumulátorok egy kilowattórára vetített ára, mára 350 dollárra csökkent, s a következő évtized közepére 100 dollár alá esik. „Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi közműdíjak mellett gazdaságilag is életképesek lesznek a házak tetején lévő napelemtáblákkal kombinált akkumulátoros tárolók” – állítja a tanulmány.

Lassabb lesz, de folyamatos marad az olyan, az energiát „elraktározó” víztározók kapacitásának növekedése is, amelyekbe a megújuló energiaforrások által megtermelt árammal szivattyúzzák fel a vizet. A tározók alá épített, csúcsidőszakokban bevethető turbinák összteljesítménye 150-ről 325 gigawattra ugrik.

Az előrelépéshez arra is szükség lenne – állítják az IRENA szakértői –, hogy az épületek fűtését, illetve az áruszállítást is átállítsák az elektromos energiára. „Ha a megújuló energia felhasználását integrálják, ebben az egységes rendszerben az elektromos járművek akkumulátorai is a hálózat részévé válnak, s azok is tárolják az energiát” – hangsúlyozzák a szakértők. Az okoshálózatok pedig jelentős megtakarítást hoznának: az egyes elemek optimalizált felhasználásával hatékonyabbá válna az egész rendszer. Más kérdés, hogy a közműcégek jó része – főként a szabályozás bizonytalansága, illetve az új technikai megoldások iránti bizalmatlanság miatt – egyelőre idegenkedik az akkumulátoros energiatárolástól, írja a hvg.hu. 

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!