Jönnek az elektromos Nissan taxik

Amszterdam, New York, Tokió, Mexikóváros és Sao Paulo nyomdokain járva, hamarosan Zürichben, Svájc legnagyobb városában is készen áll az utasok szállítására a tisztán elektromos hajtású Nissan LEAF-ekből álló taxi-flotta.

A villanyhajtású taxik zöld energiát használnak, a flotta a stratégiai szempontok szerint telepített gyorstöltőkről a svájci elektromos energiaellátó hálózatban rendelkezésre álló, 100%-ban megújuló energiához jut, írja az autostat.hu. Kezdetben tíz Nissan LEAF taxit állítanak üzembe a városban, 2013 közepén ezekhez további 10 csatlakozik. A tervek szerint 2015-re a zürichi taxi flotta 15%-át állítják át elektromos üzemre, s a város kiterjedt gyorstöltő-hálózatot hoz létre, amelynek igénybevételével a lemerült akkumulátorok mindössze 15 perc alatt tölthetők fel 30%-osról 80%-os töltöttségi szintre. A taxi-szektor CO2-kibocsátásának csökkentése mellett a zöld flotta beállításának a célja annak a bizonyítása is, hogy az elektromos autók ma már életképes és tiszta üzemű alternatívát jelentenek a hagyományos hajtásúakkal szemben, továbbá a zéró-emissziós mobilitás támogatása a személyszállításban. A tisztán elektromos hajtású Nissan LEAF-et a világ több városában is használják taxiként, így Amszterdamban is, ahol a Taxi-E társaság sikeresen üzemeltet egy Nissan LEAF-ekből álló flottát. A LEAF-et néhány magán taxi-üzemeltető is használja, New Yorkban pedig ebben az évben indul be egy megvalósíthatósági tanulmány keretében egy kisebb ilyen flotta üzembe állítása. A Nissan NV200 taxi elektromos hajtású változatának alkalmazási lehetőségeit világszerte szintén vizsgálják a taxi-társaságok.

Ajánlott tartalom

A GreenGo autómegosztó öt helyszínnel bővítette szolgáltatási területét

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.