Elképzelhető, hogy jövőre már nem égetik el, hanem komposztálják a fenyőfákat Budapesten is, ahogy azt Győrben teszik. A néphagyományok szerint vízkereszt napja, január 6. körül "bontják le" a karácsonyfákat, ekkor kezdődik a farsangi időszak.

Jövőre talán már Budapesten is komposztálják a karácsonyfákat

Elképzelhető, hogy jövőre már nem égetik el, hanem komposztálják a fenyőfákat Budapesten is, ahogy azt Győrben teszik. A néphagyományok szerint vízkereszt napja, január 6. körül “bontják le” a karácsonyfákat, ekkor kezdődik a farsangi időszak.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI megkeresésére kedden azt közölte: a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. új vezetése vizsgálja annak lehetőségét, hogy 2011 karácsonya után a fenyőfákat Budapesten is komposztálják. Szűcs Panni elmondta, idén még a “régi módszer szerint ártalmatlanítják” a fenyőfákat, azaz, a rákospalotai Hulladékhasznosító Műben elégetik. A szóvivő jelezte azt is: a pusztazámori hulladéklerakóban éppen idén növelik a komposztálási kapacitást és új technológiákat is bevezetnek.
A korábbi években – még a cég előző vezetése – úgy nyilatkozott, hogy azért nem komposztálják a fákat, mert a fenyőnek magas a gyantatartalma, másrészt túlságosan munkaigényes lenne megtisztításuk a rajtuk felejtett fémkampóktól és díszektől.

Az FKF Zrt. a fenyőfa gyűjtőhelyek listáját a honlapján már közzétette, de a lecsupaszított karácsonyfákat akár a szemeteskukák mellé is ki lehet tenni.
Szűcs Panni közölte azt is, hogy az FKF Zrt. külön járatokat indít a nagyobb fenyőfák elszállítására; ezeket ugyanis méretük miatt előbb fel kell aprítani, mielőtt az égetőbe kerülnek.
Győrben már megtalálták a módját a karácsonyfák komposztálásának; a városban hozzávetőleg 40 ezer fából állítanak elő talajjavításra alkalmas komposztot.
A helyi közszolgáltató cég az MTI-nek azt mondta: fákat összedarálják, és az így nyert zöldhulladékot a komposzt-előállítás egyik alapanyagaként hasznosítják.
Mint mondta, a komposzt magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajjavító, azt majd a közparkokban a bokrok alá és különféle növények környezetébe terítik. Az értékes anyag keresett termék a kerttulajdonosok körében is.
Pécsett padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel a köztéri karácsonyfákat. A helyi városgondozási cég azt közölte: a magas fák ágait levágják, a törzseket kiszárítják, feldarabolják, hogy az így kapott faanyagból köztéri bútorok megrongálódott, hiányzó elemeit pótolhassák.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.