Július 1-jétől indulnak a BKV hajójáratai

Július elsejétől indítja el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV a közforgalmú hajójáratokat, amelyek a Kopaszi-gát és Újpest, illetve Óbuda között közlekednek majd – jelentette be György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Három járat indul (D11, D12, D13), a 11-es és 12-es hétköznap, a 13-as hétvégén közlekedik. A 11-es munkanapokon Újpest, Árpád úttól indul és a Meder utca, Népfürdő út, Jászai tér, Batthyány tér, Petőfi tér, Szent Gellért tér, Boráros tér, Haller utca, A38 állóhajó útvonalon közlekedik egyórás követési idővel. Betétjáratként indul el a D12-es, amely csúcsforgalomban a Kopaszi-gát és a Rómaifürdő között szállít utasokat szintén óránként. A járat megáll az Óbudai-szigetnél is. Hétvégén a Rómaifürdő és Kopaszi-gát között jár majd óránként a 13-as hajó. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: amikor két évvel ezelőtt megkezdték a munkát, fontos cél volt, hogy a közösségi közlekedés területén megoldják azokat a problémákat, amelyeket az eltelt 20 év alatt nem sikerült. Ezért hozták létre a BKK-t, és ezért indítják most a közforgalmú hajójáratokat is.

A városvezető hangsúlyozta, hogy nyereségessé nem lehet tenni a szolgáltatást, mert a menetdíjbevételek csak az üzemeltetési költségek mintegy felét fogják fedezni, de “a puding próbája az evés”, ha az utasok elégedettek lesznek a szolgáltatással, akkor még fejleszteni is fogják a hajójáratokat. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta: a menetrendet és az útvonalat úgy alakították ki, hogy elsősorban a hivatásforgalmú hajózást, és ne a turistaforgalmat szolgálják ki. A 493 milliós beruházás keretében, amelynek 90 százalékát az unió finanszírozta, főként a kikötőket újították fel, egységes arculatot kaptak, a hajók belterét is modernizálták, és ingyenes wifi is van a járműveken.

A vezérigazgató közlése szerint a járatokat hétköznap 400 forintos, helyszínen váltott menetjeggyel vagy 24 órás, illetve annál hosszabb érvényességű jeggyel vagy bérlettel lehet igénybe venni, hétvégén viszont csak helyszínen váltott jeggyel. A 6 éven aluliak és 65 év felettiek mindennap ingyen használhatják a járatokat. A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint Budapest első közforgalmú közlekedési gőzhajója 1820-ban indult útjára, a Vigadó tér és Óbuda között közlekedett. Az 1880-as években már évi 4 millió utas vette igénybe a vízi közlekedést, 1920-ra ez egyharmadára csökkent, 1997-re pedig 53 ezerre.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.