Kampány a lakossági elektronikai hulladék jobb hasznosításáért

Programsorozatot indít az e-hulladék megfelelő kezelésének bemutatására a jövő héten az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. annak érdekében, hogy a hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezések szelektív gyűjtése és hasznosítása minél szélesebb körben elterjedjen.

Az Electro-Coord csütörtöki közleménye szerint Magyarországon évente mintegy 120 ezer tonna lakossági elektronikai hulladék keletkezik, amiből 40 ezer tonnát gyűjtenek vissza. Az e-hulladék gyűjtésére és feldolgozására szakosodott Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ebből mintegy 30 ezer tonnát gyűjt be és dolgoz fel az Európai Unió előírásai szerint. A társaság december 13. és 17. között egy héten keresztül arra szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy az elhasznált elektromos termékek nem a kukába valók, s közös felelősség, hogy ezek az eszközök a hulladékhasznosítóba kerüljenek.

Az Electro-Coord közleményében jelzi: már több mint 5.500 gyűjtőponton lehet leadni térítésmentesen a feleslegessé vált elektromos eszközöket. Az e-hulladék kereskedelmi egységekben (szuper- és hipermarketekben, műszaki szakáruházakban, villamossági üzletekben) kihelyezett gyűjtőedényekben, lakossági e-hulladék begyűjtő napok alkalmával, valamint lakossági hulladékgyűjtő udvarokban egyaránt leadható. Utóbbiból mintegy 130 áll a lakosság rendelkezésére.
A feleslegessé vált hulladékokból kinyert közel 26 ezer tonna másodlagos nyersanyagot visszaforgatják az ipari termelés körforgásába. Az e-hulladékok hasznosítása során jelentős energia takarítható meg, mivel az új termékek előállításához kevesebb technológiai lépés szükséges – hívja fel a figyelmet a nonprofit társaság közleménye.

Ajánlott tartalom

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés éve

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés kiemelkedő éve: a kormány 160 milliárd forinttal támogatja azokat a beruházásokat, amelyekben új alállomások épülnek, folytatódik a meglévők bővítése és távvezeték-fejlesztések is megvalósulnak - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a MAVIR kerepesi alállomásának bővítési záróünnepségén.