Kanada jó minta lehet a napenergetikai beruházások kapcsán

A kanadai 140 megawattos napenergiát használó termelőkapacitás létesítése mintaként szolgálhat a hazai energetikai befektetőknek. A hazai és az észak-amerikai régió átlagos napsütéses óráinak száma egyaránt 2100 óra/év, a naperőművek létesítési költsége pedig folyamatos csökkenést mutat.

Ezeknek a tényeknek, és a különböző uniós és kormányzati támogatásoknak tudható be, hogy hazánkban évente megduplázódik a fotovoltaikus rendszerek létesítése. A vállalatok zöld kötvény-kibocsátásának köszönhetően pedig a magánszemélyeknek a befektető oldalon is jövedelmező a megújulóenergetikába való beruházás. Az Ontarió állambéli 140 megawatt fotovoltaikus termelőkapacitás létesítéséről szóló pályázatkiírására 12-szeres túljelentkezés volt, amelynek hatására a beruházók árcsökkentési kényszerbe kerültek. Ontarióban évente körülbelül 2100 a napfényes órák száma. Magyarország esetében ez az érték átlagosan szintén 2100 óra/év, ezért – a kanadai mintára – itthon is jövedelmező a napelemek létesítése.

A naperőműparkok technológiája globális és mindenhol egységesen létesíthető, ezért Magyarországon is egyre több napenergiát felhasználó erőmű létesül. A háztartási kiserőművek létesítésének száma évente egységesen megduplázódik. A fotovoltaikus rendszerek a teljes élettartamra vetítve kétszámjegyű hasznot generálnak. A napenergia felhasználásának kedvez, hogy a létesítési költségek néhány év alatt 80 százalékkal csökkentek.

A megújuló energiaforrások egyre hangsúlyosabb integrálása mind fogyasztói, mint termelői oldalon a smart energy management jegyében történik. Míg előbbinek az energiahatékonyság növése és az energia-megtakarítás fokozása, a termelőknek a magas hatásfok és a zöld energia térnyerése a célja. A különböző uniós és állami támogatások révén idén is duplájára nőhet a napelemes rendszerek száma a tavalyihoz képest. Azonban napelemes energiatermelés versenyképesen tud működni külső támogatási források igénybevétele nélkül is: a Jászágón 2015 nyarán átadott naperőmű Európai Uniós támogatás nélkül épült fel.

A fenntartható fejlődés jegyében a megújulóenergetikába áramló pénz a nagyvállalatok által kibocsátott zöld kötvények formájában is jelen van, így a napelemes rendszerek létesítése mellett a befektetői oldal is részese lehet az energiaipar fokozatos átalakulásának és biztos hozamra tehet szert.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.