Rengeteg kérdés felmerül bennünk, ha passzívházak szóba kerülnek. Ezekre a kérdésekre próbál a cikk válaszolni.

Kell fűteni a passzívházban is? Megéri építeni?

Rengeteg kérdés felmerül bennünk, ha passzívházak szóba kerülnek. Ezekre a kérdésekre próbál a cikk válaszolni.

A passzívházak nem hagyományos ingatlanok, ahova gázkonvektort vagy központi fűtést telepíthetünk. Ezek az ingatlanok egy hárompontos kritériumrendszer szerint épülnek fel, amelynek hatására energiatakarékos és környezettudatos épületekké válnak. Hiába azonban ez a két dolog, fűteni ezeket a házakat is kell, írta az mnnsz.hu.

Mi az a passzív ház?

A passzívház egy épületenergetikai kategória, amely energiatakarékos és környezettudatos módon készül el. A hagyományos házak és lakások nem csak környezetszennyezőek, hanem a fenntartásuk is sokkal drágább. A passzívházak ezzel szemben a legkorszerűbb technológiával, alacsony energiafelhasználással és a legkönnyebben elérhető anyagokból készülnek el. Megfelel annak a hárompontos kritériumrendszernek, amelynek hatására felépülhet az ingatlan. Ez azt jelenti, hogy mindenből a legjobb tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal dolgoznak, illetve olyan építési technológiákat alkalmaznak, amelyek alacsony környezeti terhelést okoznak.

A passzívház falai nem hagyományos, hanem klímatéglából épülnek fel. Ezeknek ugyanis sokkal jobbak a hőtechnikai képességei, mint egy normális változatnak. Természetesen a “tudásuk” az árukban is megmutatkozik, hiszen jóval drágábban vásárolhatóak meg.

Milyen fűtésre van szükség egy passzív ház esetében?

Egy passzívház sokkal jobban tartja a hőmérsékletet, mint egy téglából régebben épült családi ház. A cél ezeknél az épületeknél, hogy a szigetelése úgy működjön, hogy akár a legnagyobb fagyok idején is könnyem tartsa a 20-23 fokos hőmérsékletet. Ezekhez az ingatlanokhoz csak egy olyan légcserét kell alkalmazni, amely nyáron hűti, télen pedig fűti a helyiségeket.

Persze ez nem elegendő ahhoz, hogy melegen tartsa a házat, éppen ezért alkalmazzák a passzív házaknál a napelem által működtetett hőszivattyús, azaz geotermikus rendszert. A hőszivattyúk részét képező kompresszort ugyanis elektromos áram működteti, amelynek előállítására a napelemes rendszerek tökéletes megoldásnak bizonyulnak a hagyományos áram helyett.

Hogyan telepíthető passzívházhoz napelemes rendszer?

Már az épület tervezésekor érdemes figyelmet fordítani annak tájolására, hiszen amikor erre rákerülnek a panelek, nem mindegy, hogy mennyire éri azokat a napsugárzás. Annak érdekében, hogy kevés legyen a fűtési energiaszükséglet, érdemes a téli időszakot figyelembe venni. Ekkor ugyanis nagyon alacsonyan van a nap, így arra kell törekedni, hogy ez minél nagyobb felületen tudja melegíteni a rendszert.

Nyáron viszont takarni szükséges, hogy ne dolgoztassuk túl a rendszert, felesleges ugyanis sokkal több áramot begyűjteni, mint amennyire a passzív háznak szüksége van. Ezeknek az ingatlanoknak minimális az energiaigénye, így nem kell több havi energiát tároltatni a rendszerrel.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.