Kerülik a munkát a dohányosok

A dohányosok egyharmaddal nagyobb valószínűséggel, átlagosan 2,7 nappal többet vannak távol betegség miatt a munkahelyükről, mint a nem dohányzók, ami csak Nagy-Britanniában 1,4 milliárd fontba (közel 500 milliárd forint) került tavaly – állapították meg egy brit tanulmányban.

Az Addiction című folyóiratban közzétett jelentéshez 29 korábbi tanulmány eredményeit tekintették át, melyeket 1960 és 2011 között készítettek Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Japánban, összesen 71 ezer, köz- és magánszférában dolgozó ember bevonásával. A kutatók jelenlegi és korábbi dohányzási szokásukról kérdezték az alkalmazottakat, valamint orvosi és munkáltatói feljegyzéseket használtak fel annak nyomon követésére, hogy a felmérések résztvevői milyen gyakran voltak távol a felmérést megelőző két évben. Jo Leonardi-Bee kutatásvezető, a Nottinghami Egyetem munkatársa és csoportja szerint a jelenlegi dohányosok 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel maradtak távol a munkától a nem dohányzókhoz képest, és átlagosan 2,7 nappal többet hiányoztak évente. A kutatók számítása szerint a jelenleg is dohányzók 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel hiányoztak a munkából a korábbi, már leszokott dohányzókhoz képest is. A dohányzásról való leszokás úgy tűnik, hogy csökkenti a hiányzásokat és a munkáltatók számára jelentős költségmegtakarítást eredményez. A kutatók úgy vélik, az 1,4 milliárd fontos, dohányzással kapcsolatos hiányzás okozta veszteség Nagy-Britanniában a dohányzásnak csak az egyik költsége a munkahelyeken, ide tartozik még a cigarettaszünetek miatti termelékenységcsökkenés és a tűzveszély is.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.