Készül a nagy boom az energiatárolás piacán

A megújuló energia legnagyobb, eddig csak részben megoldott problémájára jelenthetnek választ az energiatárolási technológia legújabb fejlesztései.

A különféle speciális akkumulátorok mellett a lendkerekes rendszerekre építő újítások és a ma már hagyományosnak számító szivattyús-tározós megoldások fejlesztése nem csak a zöldenergia termelését lendíthetik föl, de az ipari méretű energiatárolás piacán is robbanásszerű fejlődést indíthatnak el.

A megújuló energiaforrásokra épülő kapacitások hatékony energiatároló egységekkel való ellátása kulcsfontosságú tényezőt jelent a szükségletek megbízható, költséghatékony és környezetbarát kielégítésében. Ezen a területen a közeljövőben óriási fejlődés várható, amelyet az akkumulátorok következő generációja, valamint a további innovatív fejlesztések indíthatnak el.

Az energiatárolás forradalmának megalapozása már javában tart. Gondoljunk csak a Tesla Motors nevadai projektjére, amelynek keretében egy „Gigafactory-t” épít ki a cég a hatékonyabb és olcsóbb akkumulátorok tömeggyártásához. A Boston Power Kínában épít gyárat, tovább erősítve az akkuk egyre növekvő helyi piacát. Hasonlóképpen az AES Energy Storage cég az Egyesült Államokban és Európában igyekszik bővíteni akkufejlesztési projektjeit.

Itthon a MAVIR is egy ilyen technológiára épülő pilotprojekt beindítását tervezi, tervezte. 2013 év végén jelentették be, hogy a hazai villamosenergia-ipari rendszerirányító több mint 1,65 milliárd forintot szán arra, hogy kialakítson egy kísérleti 1 megawatt beépített teljesítményű szekunder szabályozási szereppel bíró akkumulátoros áramtároló rendszert.

Ezt a trendet látva könnyen elképzelhető, hogy az energiatárolás piaca sokmilliárdos nagyságrendűvé válik a következő öt évben. Az akkumulátorok mellett azonban számos további innovatív megoldás áll már most rendelkezésre, amelyek támogathatják az energiaraktározás felpörgetését. Ilyen megoldás például a lendkereket alkalmazó energiatárolási szisztéma. A kutatók ugyanakkor a ma már hagyományosnak nevezhető szivattyús-tározós megoldásokban is további fantáziát látnak.

A szivattyús-tározós erőmű, ahol a megújuló alapon termelt felhasználva egy alsó víztározóból egy felsőbe szivattyúzzák a vizet, amelyet aztán hidrogenerátorok segítségével vízenergia termelésre hasznosítanak akkor, amikor éppen nem süt a nap vagy fúj a szél. A metódus előnye, hogy a víz felpumpálását a völgyidőben termelt vagy éppen adott pillanatban nem használt árammal végzik, felkészítve a berendezést a csúcsidőszaki magasabb energiaszükségletek kielégítésére.

A lendkerekes technológia esetében a különféle megújuló energiaforrásokból nyert energia mozgásba lendíti a kereket, amely így kinetikus energia formájában tárolja azt. A forgási sebesség az aktuális energiabetáplálástól függően változik, így fokozott igénybevételnél gyorsul a kerék pörgése. Írországban a közelmúltban vette kezdetét egy projekt, amely a lendkerekes megoldással 20 megawattnyi energia tárolására lesz képes.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.