Két naperőmű létesült Kunmadarason

Két új naperőművet épített európai uniós támogatással a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója szerdán Kunmadarason, a két projekt zárórendezvényén elmondta: a beruházások összköltsége egyenként mintegy 11,5 milliárd forint, amelyen belül több mint 4,2-4,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából, a többi költséget saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport mindkét projekt esetén. A társaság két, egyenként 28,7 megawatt peak (MWp) beépített teljesítményű naperőművet létesített Kunmadaras repülőterének szomszédságában. A fejlesztések célja, hogy a saját erőművi portfólióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és csökkenjen a villamosenergia-szektor fajlagos szén-dioxid-kibocsátása – mondta.

Az erőművek egyenként éves átlagban 121 586 gigajoule (GJ) villamos energiát tudnak majd termelni, ami csaknem 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi, egyidejűleg évi 32 ezer 950 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – számolt be. A beruházások kivitelezője a Green Plan Energy Kft. volt. Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfólióját, jelenleg megvalósítás alatt álló megújuló programja keretében 33 új napelemparkot épít a KEHOP támogatásával – mondta az üzleti projekt igazgató.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.