Kétmillió új munkahelyet teremthet a tiszta energia alkalmazása az épületeinknél

Kétmillió új munkahelyet hozhat létre Európában és az Egyesült Államokban, ha tiszta energiával kapcsolatos technológiákat alkalmazunk az új épületeinknél, illetve a meglévők felújításánál – derül ki a Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézete (SRI) és a Boston Egyetem közös tanulmányából.

Ez a tanulmány az első, amely részletekbe menően becsüli meg a jövő alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületeihez köthető munkahelyteremtést. Az elemzés mikroszinten vizsgálja a különböző funkciójú, klímabarát épületek megvalósításával kapcsolatos foglalkoztatási lehetőségeket, kitérve a lakóépületekre, kórházakra, szállodákra, irodákra, kiskereskedelmi és oktatás létesítményekre Észak-Amerika, Európa és Ázsia régióiban.

Az kutatás kifejezetten a fogyasztók által háztetőkön elhelyezett napelemek, vagy hőszivattyúk révén megtermelhető, akkumulátorokban tárolható megújuló energiához kötődő munkahelyteremtési potenciálra fókuszál. Ezek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák – amelyek mindegyike ma már könnyen elérhető – támogatják az ingatlanszektor villamosítását és digitalizálását, ami kulcsfontosságú az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális szintű csökkentésében.

„Egyre világosabb, hogy a modern technológiáknak köszönhetően ma már megvalósítható az épületek gyors átállítása a nettó zéró értékre. Amit gyakran nem veszünk észre, az az, hogy ez az átállás jelentős társadalmi-gazdasági előnyökkel jár. Ez a kutatás egy újabb bizonyíték erre a tényre” – mutatott rá Vincent Petit, a Schneider Electric klíma- és energiaátalakítási kutatásért felelős alelnöke és az SRI vezetője.

A tanulmány főbb megállapításai

  • A munkahelyteremtési potenciál a régiótól és az épület típusától is függ. A lakóépületek esetében 0,05, a kereskedelmi ingatlanoknál 0,3 és 4,7 közötti új munkahelyet lehet létrehozni. A lakó- és kereskedelmi épületek magas száma miatt a munkahelyteremtési potenciál ezekben a szegmensekben meghaladja a milliós nagyságrendet.
  • Jelentős mennyiségű új munkahely jöhet létre Európában. Franciaországban közel 300 ezer, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban pedig egyaránt negyedmillió körüli.
  • A legnagyobb munkahelyteremtési potenciál a nagy épületek esetében a hőszivattyúk és az akkumulátortárolók felhasználásában rejlik. A hőszivattyúk, a napelemek és az akkumulátorok esetében a legtöbb munkahelyet az építés és a telepítés jelenti.
  • A kutatás fontos információkkal egészíti ki az SRI két közelmúltbeli megállapítását, amelyek kimutatták, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátást támogató megoldások alkalmazásával több mint 60 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés érhető el, illetve akár 70 százalékos csökkenés is, ha digitális épület- és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmaznak meglévő irodaházakban.

„A foglalkoztatás gyakran megosztó téma, ha a nettó zéró gazdaságra való áttérésről van szó a zöld energiában rejlő új lehetőségekkel kapcsolatos bizonytalanság miatt. Ez a tanulmány részletesebben bemutatja a lehetőséget, amit az alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületek által létrejövő új munkahelyek jelentenek. Ez is a dekarbonizáció meggyőző járulékos előnye, és képes lehet enyhíteni a társadalmi és gazdasági aggodalmakat, valamint pozitívan alakíthatja az éghajlat-politikát” – jelentette ki Benjamin Sovacool, a Boston University Institute for Global Sustainability igazgatója.

Forrás: Schneider Electric Hungary

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.