Kétszáz éve nem tapasztalt szárazság sújtja Belgiumot

Közel kétszáz éve, a legutóbbi rekordnak számító 1833-as év tavaszán tapasztalthoz hasonló szárazsági hullám sújtja Belgiumot. Április és május folyamán 24,4 milliméter csapadék hullott mindössze az ilyenkor szokásos 118 milliméterhez képest – közölte a belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) pénteken.

A La Libre Belgique című belga napilap beszámolója szerint Rozemien De Troch, a meteorológiai intézet illetékese elmondta, a két tavaszi hónap közül május volt a szárazabb. Ekkor mindössze 5,4 milliméter csapadék hullott a szokásos 66,5 milliméterhez képest. Megjegyezte, 1833 azonos időszaka még szárazabb volt, akkor 1,4 milliméter csapadék hullott országosan. A tavaszi időszak gyakran csapadékos időjárásával ellentétben az idén jellemző napsütés – a gyakran hűvös idő ellenére is – rendkívüli aszályt eredményezett. “Az alacsony relatív páratartalom és a folyamatos napsütés nagyon jelentős párolgást okozott” – mondta. A napilap úgy tudja, több belgiumi településen vízhasználati korlátozást vezettek be. De Troch kiemelte azt is, hogy a napos órák számát tekintve is kiemelkedő a belga tavasz.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.