Kevesebb a biogázüzem

A Német Biogáz Szakmai Szövetség (FvB) tájékoztatója szerint 2012-ben mindösszesen 269 új biogázüzem épült az országban a tavalyelőtti 1310-el szemben.

Ez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a német biogázüzem-építő cégeket. A csökkenés oka, hogy a német EEG – a megújuló energia átvételi törvény értelmében – mérsékelte a zöldáram átvételi árát. Mindez azért történhetett, mert jelentős kapacitások épültek ki biogázból, napelemes- és szélkerekes erőművekből, amelyek már jelenleg is fedezik a leállított vagy leállítani szándékozott atomerőművek kieső teljesítményeit, írja az agrarhirek.hu. A biogáznál további problémát okozott, hogy gyorsan nőtt a biogáz silókukorica vetésterülete, a takarmánytermelés és az élelmiszertermelés rovására. Az átlagos biogázüzemi kapacitások is 70 százalékkal csökkentek. A biogázüzem-építő és -komponenseket gyártó cégeknél már 2012-ben 25 százalékos létszámleépítésre volt szükség. A német gyártók abban bíznak, hogy a gyártókapacitásaikat külföldön tudják majd értékesíteni. Kelet-Európa mellett elsősorban Brazíliába és Kínába látják az export lehetőségét.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.