Kevesebben szorulnak kórházi ápolásra Kanadában a dohányzási tilalom óta

Mintegy harmadával csökkent a szív- és légzési problémák miatt történt kórházi felvételek száma Kanadában, amióta 2001-ben elfogadták az új, dohányzásellenes törvényeket.

A tíz éven át tartó vizsgálatot Torontóban folytatták le, célja az éttermekben és bárokban való dohányzási tilalom hatásainak elemzése volt.
A tilalom bevezetése óta a kardiovaszkuláris állapotok miatti kórházi felvételek aránya 39 százalékkal, míg a légzési problémák miatti felvételek aránya 33 százalékkal csökkent. A szerzők úgy vélik, megállapításaik egybeesnek azokkal a bizonyítékokkal, amelyek a passzív dohányzás káros egészségügyi hatásaira vonatkoznak, egyúttal igazolják a további törvényi megszorításokra vonatkozó erőfeszítések jogosságát.
Az Alisa Naiman, a Torontói Egyetem munkatársa által vezetett kutatás eredményeit a Canadian Medical Association Journal című szakfolyóirat hétfőn közölte.

Ajánlott tartalom

Meteorológus: Budapesten egyre több a nyári extrém eső, de a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus kedden közzétett cikkében.