Kiállítás a klímaváltozásról a Néprajziban

Portréfotók, videointerjúk és poszterek hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire a budapesti Néprajzi Múzeumban kedden nyíló kiállításon.

A június 24-ig látogatható Jégszakadás – a klímaváltozások hatásai Grönlandon című tárlat a klímaváltozást úgy mutatja be, ahogy azt Ilulissat lakói megélik. A település Grönland nyugati partjának középső részén fekszik, az Északi-sarkkörtől 200 kilométerre északra. (Az azonos nevű jégfjord 2004 óta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO világörökségi listáján szerepel.) Jorgen Chemnitz író és fotográfus portréfotóit a Geological Survey of Denmark and Greenland dán kutatóintézet által készített poszterek kísérik, amelyek a jéggleccser olvadását és a tengerszint emelkedésével bekövetkező problémákat ábrázolják. A videointerjúkban helybeliek – mások között halászati, vadászati és turisztikai szakember, rendőr, ápolónő, állatorvos, polgármester, pilóta és kikötőfelügyelő – mondják el személyes tapasztalataikat – olvasható a múzeum honlapján. A Dán Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló kiállítás célja, hogy tudatosítsa a klímaváltozás veszélyeit. Az emberek többségének a klímaváltozás távoli, nehezen megfogható dolgot jelent, Grönland északi vidékén azonban napi realitás. Az Északi-sarkon az átlaghőmérséklet az elmúlt évtizedekben kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a világ többi részén. A klímaváltozás várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben, ami alapvető környezeti, társadalmi és gazdasági változásokkal fog járni Grönlandon.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.