Kiderült, hogyan hat a jégeső a napelemekre

Egy új módszernek köszönhetően a nagyobb és gyorsan jégdarabok hatásait is felmérhetik.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egy svájci kutatócsoport egy létező jégesőtesztet fejlesztette tovább, hogy kiderítse, miként hatnak a nagyobb és gyorsabb jégdarabok a napelemekre – számol be a PV Magazine. Az új vizsgálati módszer révén a szakemberek javíthatnak napelemeik ellenállóságát. Az IEC 61215-2 szabványos hagyományos jégesőtesztekkel általában a 25 milliméter átmérőjű és 80 kilométer per óra sebességű jegek becsapódását vizsgálják. A kutatók most 30-40 milliméteres minimumkövetelményt állapítottak meg, hozzátéve, hogy a svájci SUPSI PVLab jelenleg egy, 100 milliméter átmérőjű és 166 kilométer per óra sebességű jéggolyókkal tesztelni tudó rendszert fejleszt. Az ütközésből eredő hullámformát egy Hopkinson-rúddal és egy 30 milliméteres alumínium rúddal mérték fel. Emellett egy nyúlásmérő bélyeget, egy, a jéggolyók gyorsítását szolgáló gázpisztolyt, valamint egy kamerát használtak. A gázpisztoly 25, 40 és 70 milliméter átmérőjű jéggolyókat is kilőttek a Hopkinson-rúdra. A gömb alakú jégdarabokat egy csővel irányították, sebességük méréséhez a cső végén egy lézeres érzékelőt helyeztek el. A kutatók a három golyót azonos sebességgel és két különböző fagyasztási hőmérsékleten, -5 és -20 Celsius-fokon lőtték ki.

A 40 milliméteres mintákat elemezve megállapították, hogy a hőmérsékletcsökkenés kétszeres terhelési sebességet okozott, ami viszont nagyobb feszültséget idézett elő a rúdban. Az adatok alapján mindhárom éret esetében -20 Celsius-fokon a csúcserők körülbelül 70, 59 és 44 százalékkal magasabbak, mint -5 Celsius-fokon, azonos sebességek mellett. -20 Celsius-fokon a jég rövidebb idő alatt éri el a csúcserőt, ami 30, 21 és 2 százalékkal alacsonyabb, mint -5 Celsius-fokos hőmérséklet esetén.

Az elemzés kimutatta, hogy az alacsonyabb hőmérséklet nagyobb csúcserőt és rövidebb csúcsidőt eredményez. Ezen előzetes eredmények felhasználásával a projekt további feladatokat végezne el, többek között elemezné a jégeső okozta károkat egy multispektrális kamera segítségével, illetve a különböző korú napelemes paneleket is megvizsgálná.

 

 

Kép: University of Applied Sciences and Arts of Southern Switzerland, Materials Letters, Creative Commons License CC BY 4.0

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.