Mire jó a napkollektor?

A hagyományos energiahordozókat a jövőben felválthatják a napkollektorok, amelyek segítségével például meleg vizet lehet előállítani.

Napkollektorokkal akár 40-60 százalékban ki lehet váltani a hagyományos energiahordozókat. Erre azért is szükség van, mivel a természeti források fogyóban vannak, írja a hirado.hu. Többek között erről is szó volt a harmadik Magyar fenntarthatósági csúcson. Ezúttal üzletemberek és kutatók keresték a megoldást arra, hogyan lehet megakadályozni a természeti erőforrások kiapadását. A riportban bemutattak egy céget, amely napkollektorokat népszerűsít. A berendezésekkel meleg vizet állítanak elő. Ahol napkollektorokat használnak, ott jóval kevesebb fogy a hagyományos energiahordozókból – hangzott el. “Minél nagyobb egy rendszer, annál komolyabb megtakarítást tudunk elérni. Ez azt jelenti, hogy egy ipari üzem esetében jó tervezéssel a használati melegvíz-fogyasztásnak a hetven-nyolcvan százalékát ki tudja váltani ez a technológia” – mondta a híradónak Sudár Enikő, a Gasokol igazgatója.

Magyarországon a talaj romlása jelenti a legnagyobb veszélyt – mondta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke, Náray-Szabó Gábor. Hozzátette: ezen az új földtörvény segíteni fog. “Olyan gazdák kezébe kerüljön a termőföld, akik tervezik a jövőt és hosszú távra gondolkodnak. Ha rövid távon a maximumot akarom kihozni belőle, akkor megvannak erre a technikák, meg lehet azt tenni, hogy nyolcvan hektárt két nagy géppel két ember megművel, de nem biztos, hogy ez jót tesz” – érzékeltette Náray-Szabó Gábor. A Magyar fenntarthatósági csúcson elhangzott: a világ hagyományos energiaforrásai kiapadóban vannak, mert egyre kevesebb kőolajat lehet majd kitermelni.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.