Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek több mint 70 vadon élő változatát

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek – köztük a burgonya, az avokádó vagy a vanília – több mint 70 vadon élő rokonát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint.

A kihalás szélén álló növények Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban és Hondurasban élnek és fontos genetikai forrásokat jelentenek a klímaváltozásnak, a betegségeknek és a rovaroknak ellenállóbb növények termesztéséhez, nagyobb terméshozamok eléréséhez világszerte – olvasható a természetvédelmi szervezet honlapján. A Plants, People, Planet című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek 224 olyan növényt vizsgáltak, amelyek szoros rokonságban állnak a kukoricával, a paradicsommal, a babbal, a tökkel, a chilipaprikával, a vaníliával, az avokádóval vagy a gyapottal. Azt találták, hogy ezen vadon élő fajok 35 százaléka a kihalás szélén áll, mivel élőhelyüket emberi használatra alakították át, amely párosul a hagyományos mezőgazdasági rendszerek gépesítésével, a növényvédőszerek, gyomirtók széles körű használatával. Veszélyt jelent számukra továbbá az invazív fajok megjelenése élőhelyükön, a rovarok, a génmódosított növények általi szennyeződés, túlzott begyűjtésük és a fakitermelés. A kihalással leginkább veszélyeztetett vadon élő fajok között van a vanília (vanillia) mind a nyolc faja és a gyapot (gossypium) nemzetség fajainak 92 százaléka. Az avokádófajok (persea) 60 százaléka a veszélyeztetettek között van, csakúgy mint a kukorica két nemzetségéhez (zea és tripsacum) tartozó fajok 44 és 33 százaléka.

A babfajok 31 százaléka, a négy chiliparika faj egyike, a burgonyafajok 23 százaléka és a tökfajok 9 százaléka szintén a kihalás szélén áll. A tanulmányban vizsgált fajok közül legalább 16-ot arra használnak, hogy olyan növényeket termesszenek, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozásnak, a szélsőséges időjárásnak és más veszélyeknek. “Ezen felfedezéseknek kritikus horderejük van az élet fenntartására és az élelmiszerbiztonságra. Létfontosságú, hogy a fajmegőrző programok és a mezőgazdasági ágazat együttműködjön a közép-amerikai termények vadon élő rokonainak megmentésében, miközben támogatják a vidéki gazdaságokat és megélhetésüket” – mondta Bárbara Goettsch, az IUCN egyik szakértői csoportjának társelnöke, a szervezet és hét partnere közös tanulmányának vezető szerzője.

“Meg kell védeni ezeket a fajokat élőhelyükön egy fenntartható és sokszínű mezőgazdasági termeléssel. Ugyanakkor a termények vadon élő rokonait meg kell őrizni a növényi génbankokban is” – tette hozzá.
“Napjaink gyorsan változó világában a genetikai sokszínűség létfontosságú annak érdekében, hogy terményeinket ellenállóvá tegyük a klímaváltozásnak. Szükség van a biológiai sokszínűségre, hogy biztosítsuk az élet fenntartását és az élelmiszerbiztonságot a világ növekvő lakossága számára” – hangoztatta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója. Mind a 224 vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.