Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek több mint 70 vadon élő változatát

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek – köztük a burgonya, az avokádó vagy a vanília – több mint 70 vadon élő rokonát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint.

A kihalás szélén álló növények Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban és Hondurasban élnek és fontos genetikai forrásokat jelentenek a klímaváltozásnak, a betegségeknek és a rovaroknak ellenállóbb növények termesztéséhez, nagyobb terméshozamok eléréséhez világszerte – olvasható a természetvédelmi szervezet honlapján. A Plants, People, Planet című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek 224 olyan növényt vizsgáltak, amelyek szoros rokonságban állnak a kukoricával, a paradicsommal, a babbal, a tökkel, a chilipaprikával, a vaníliával, az avokádóval vagy a gyapottal. Azt találták, hogy ezen vadon élő fajok 35 százaléka a kihalás szélén áll, mivel élőhelyüket emberi használatra alakították át, amely párosul a hagyományos mezőgazdasági rendszerek gépesítésével, a növényvédőszerek, gyomirtók széles körű használatával. Veszélyt jelent számukra továbbá az invazív fajok megjelenése élőhelyükön, a rovarok, a génmódosított növények általi szennyeződés, túlzott begyűjtésük és a fakitermelés. A kihalással leginkább veszélyeztetett vadon élő fajok között van a vanília (vanillia) mind a nyolc faja és a gyapot (gossypium) nemzetség fajainak 92 százaléka. Az avokádófajok (persea) 60 százaléka a veszélyeztetettek között van, csakúgy mint a kukorica két nemzetségéhez (zea és tripsacum) tartozó fajok 44 és 33 százaléka.

A babfajok 31 százaléka, a négy chiliparika faj egyike, a burgonyafajok 23 százaléka és a tökfajok 9 százaléka szintén a kihalás szélén áll. A tanulmányban vizsgált fajok közül legalább 16-ot arra használnak, hogy olyan növényeket termesszenek, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozásnak, a szélsőséges időjárásnak és más veszélyeknek. “Ezen felfedezéseknek kritikus horderejük van az élet fenntartására és az élelmiszerbiztonságra. Létfontosságú, hogy a fajmegőrző programok és a mezőgazdasági ágazat együttműködjön a közép-amerikai termények vadon élő rokonainak megmentésében, miközben támogatják a vidéki gazdaságokat és megélhetésüket” – mondta Bárbara Goettsch, az IUCN egyik szakértői csoportjának társelnöke, a szervezet és hét partnere közös tanulmányának vezető szerzője.

“Meg kell védeni ezeket a fajokat élőhelyükön egy fenntartható és sokszínű mezőgazdasági termeléssel. Ugyanakkor a termények vadon élő rokonait meg kell őrizni a növényi génbankokban is” – tette hozzá.
“Napjaink gyorsan változó világában a genetikai sokszínűség létfontosságú annak érdekében, hogy terményeinket ellenállóvá tegyük a klímaváltozásnak. Szükség van a biológiai sokszínűségre, hogy biztosítsuk az élet fenntartását és az élelmiszerbiztonságot a világ növekvő lakossága számára” – hangoztatta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója. Mind a 224 vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.