Kilenc ország tizenhat csapata, köztük elsőként a magyarországi egyetemek közül a Dunaújvárosi Egyetem is részt vesz az eTourEurope elnevezésű elektromos járművek versenyén.

Kilenc nap, kilenc ország elektromos autóval

Kilenc ország tizenhat csapata, köztük elsőként a magyarországi egyetemek közül a Dunaújvárosi Egyetem is részt vesz az eTourEurope elnevezésű elektromos járművek versenyén.

Az április 28-i verseny célja az elektromobilitás európai népszerűsítése, az elektromos közlekedés elterjesztése és a tiszta energia felhasználás iránti elköteleződés támogatása. A nagyjából négyezer kilométeres túra Münchenből indul, majd érintik többek közt Stuttgartot, Párizst, Berlint, Prágát, és Budapestet is, ahová a csapatok május 7-én érkeznek, és ahol a Westend City Center Millenium Tetőkertjében rengeteg délutáni program várja az érdeklődőket. A verseny célállomása Salzburg, ahová május 8-án érnek be a csapatok. Az egyetem előadótermében megrendezett sajtótájékoztatón Gerendás Szabolcs innovációs szakértő elmondta, a verseny is bizonyítja majd, hogy ezeknek a járműveknek van létjogosultsága, amiről a budapesti állomáson testközelből is meg lehet tekinteni.

A Dunaújvárosi Egyetem és a Magyar Elektromobilitás Szövetség közösen indított csapatának tagjai Halasi Zoltán és Arnold Miklós, mindketten az egyetem hallgatói és munkatársai is egyben. Egy Tesla S modellel vágnak neki az útnak. Mint mondták, a legnagyobb kihívást az út megtervezése jelenti, hiszen a rövidebb hatótávolság és a kevesebb töltőállomás miatt mindig oda kell majd figyelniük a töltöttségi szintre. Egy teljes töltés körülbelül két óráig tart, mellyel nagyjából négyszáz kilométert tudnak haladni. A versenyt már nagyon várják, hiszen óriási kalandnak ígérkezik, a különböző helyszíneken pedig büszkén képviselik majd a Dunaújvárosi Egyetemet és hirdetik Magyarország elektomobilitás iránti elhivatottságát.

Dr. Palotás Béla, az egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese elmondta, nagy érdeklődés mutatkozik minden évben a környezetvédelmi képzés iránt, sokat is segít a hallgatóknak a szakmájukban való elhelyezkedésben, például a napelemek, vagy más eszközök mérése, összehasonlítása. Ezekre az egyetemen lehetőségük is van, hiszen a “P” épület is önműködően, külső energiát nem használva működik és oldja meg például télen a fűtést, nyáron a hűtést, teljesen környezetkímélő módon, mely jelentős energiatakarékosságot is jelent.

Mészáros Virág kancellár is úgy gondolja, hogy apró, de határozott lépésekkel haladnak a cél felé az energiafelhasználáson belül. A múlt év november 11-én tartott zöld napi program is az elektromobilitást helyezte középpontba, mely során többek közt átadták a térség első elektromos töltőállomását. Ezek mellett is számos e-mobilitási programba léptek be, mely lehetőséget adhat egy magasabb fejlettségi szintet elérni, a tiszta energiafelhasználáson belül.

forrás: dunaujvaros.com

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.