Kilenc zöld, építészet ihlette divatdizájn

Az építészet és a ruhatervezés szoros rokonságban állnak egymással. Mindkettő üres tereket tölt fel formákkal, kontúrokkal és funkcióval, bár teljesen más méretekben. Gyakran azonban a hasonlóság tudatos. Ruhatervezők és építészek dizájnjaiból mutatunk egy kis ízelítőt.

Galia Somonoff
Galia Somonoff tervezte az Argentínában található Bibliteca Central del Bicentenario de la Ciudad könyvtár tetőszerkezetét, melynek terveit használta fel a képen látható ruhadarab dizájnjánál is.

Gaetano Pesce
Nem csoda, Gaetano Pesce első cipői követik a rá jellemző modulokból felépülő épületeit. Az olasz építész DIY bootie nevű lábbelije ugyanazokat a tervezési alapelveket követi, melyeket az Oszakában található, növényekkel fedett „organikus” házában is alkalmazott. Mindkettő hullámzó, egymásba kötött elemekből épül fel, melyek szabadon variálhatóak.

Gaetano Pesce

David Peck 2012-es tavaszi/nyári kollekciójából származik ez a ruhadarab, melyet New Orleans építészete ihletett, ezen belül is a híres, klasszicista stílusú Monteleone hotel frízei.

David Peck

Zaha Hadid
A brit tervező Zaha Hadid a saját dizájnját használta kiindulópontként ehhez a ruhához, elsősorban a ThyssenKrupp német központját. Minden bevételt a WWF természetvédő alapítványnak ajánlott fel.

Zaha Hadid

Marmol Radziner
Marmol Radziner uniszex karkötői saját építkezési cége házainak letisztult dizájnját követi.

Marmol Radziner

Lara Miller
A teljes egészében újságpapírból készült ruha Lara Millertől származik, akit az alacsony energiafelhasználású chicagói Aqua felhőkarcoló ihletett meg.

Lara Miller

Gretchen Jones
Az USA-ban futó divattervező valóságshow, a Project Runway nyertese Gretchen Jones, aki 2011-es őszi/téli kollekciójára nagy hatással voltak a Buckminster Fuller építész által szabadalmaztatott geodézikus kupolák. Jones minden ruhához ékszereket is tervezett.

Gretchen Jones

Feix&Merlin
A Feix&Merlin tervezőcég hajmeresztő kalapja a londoni állatkert pingvinjeinek csúszdájáról lett mintázva.

Feix&Merlin

Continuum fashion
Még hamupipőke sem tudná kiejteni a Continuum Fashion által készített speciális nylonból készült „Strvct” nevezetű cipőit, melyeket a hidak tartószerkezetének kinézete alapján terveztek.

Continuum fashion

Ajánlott tartalom

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a két hazai szervezet

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel szerdán.