KIM: könnyebbé vált az otthonteremtési támogatások igénybevétele a speciálisan adózók és az őstermelők számára

Könnyebbé vált az otthonteremtési támogatások igénybevétele a speciálisan adózók és az őstermelők számára: a módosítások újabb lépést jelentenek a magyar családok támogatása terén, mivel több tízezer speciálisan adózó önfoglalkoztató számára egyszerűbbé válik a CSOK Plusz, a Falusi CSOK és a Babaváró támogatás igénybevétele – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tárca kiemelte: a kormány továbbra is elkötelezett a gyermekvállalás és gyermeknevelés megkönnyítése mellett. A most megjelent kormányrendeletek értelmében egyszerűbben vehetik igénybe az egyes államilag támogatott kedvezményes otthonteremtési programokat a speciális adózási formákat (kisvállalkozók tételes adója – KATA, átalányadó) választó egyéni vállalkozók, valamint a mezőgazdasági őstermelők – olvasható. Mint írták, az eddigi 10, illetve 20 százalék helyett a bevételük akár 50 százalékát vehetik figyelembe jövedelemként a hitelbírálatnál, így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott, 15, 30, illetve 50 millió forintos CSOK Plusz-kölcsönnel, amelyet a kormány egyszerre kombinált kamattámogatással és részleges tartozás-elengedéssel, valamint szintén kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a babaváró hitelt és a Falusi CSOK-kölcsönt is.

A jogszabály továbbá lehetővé teszi, hogy az igényléshez elegendő legyen egy év – ezen jogviszonyban eltöltött – társadalombiztosítási jogviszony igazolása számukra az eddig elvárt két, illetve három év helyett. A mostani módosítások még hatékonyabban szolgálják a családok támogatását, mivel egyszerűbbé teszik az államilag támogatott otthonteremtési támogatások elérését a speciálisan adózó önfoglalkoztatóknak és az őstermelőknek, akikre a kormány szövetségesként tekint – áll a kommünikében.

Ajánlott tartalom

A fóti Gyermekközpont lakóinak gyűjtöttek az ABB Kft. munkatársai

Az ABB Kft. adománygyűjtést szervezett hazai kollégái körében, amelyből a fóti Károlyi István Gyermekközpont számára vásároltak az intézmény kívánságlistáján szereplő eszközöket.