Kína felfüggeszti atomerőmű-építési programját

Meghatározatlan időre felfüggeszti atomerőmű-beruházásait Kína.

A Japánban történt erőműkatasztrófa miatt aggódó Pekingben elrendelték a már működő reaktorok ellenőrzését is. Kínában jelenleg 27 új reaktor építését kezdték meg, ami a világ összes hasonló beruházásának 40 százalékát teszi ki. Az államtanács közleménye szerint az atomprogramban a biztonság a legfőbb szempont, ezért elsődleges a technológia fejlesztése. Az eddigi rövid távú tervekben 110 új reaktor építése szerepelt.

Japán megemelte a riasztási szintet
Japán magasabb veszélyfokozatba sorolta a fukusimai nukleáris balesetet. A hét fokozatú skálán az eddigi négyesről ötösbe sorolták a katasztrófát. Az 1986-os csernobili katasztrófát annak idején a legmagasabb fokozatba sorolták.
Az ötös kategóriába az olyan balesek kerülnek, amelyeknek súlyos és hosszútávú hatása van.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.