Hamarosan megnyílhat az első kínai autógyártó üzem az Egyesült Államokban; a BYD Auto nevű cég Kaliforniában keres telephelyet, írta egy Los Angeles-i üzleti lap.

Kínai autógyár nyílhat Kaliforniában

Hamarosan megnyílhat az első kínai autógyártó üzem az Egyesült Államokban; a BYD Auto nevű cég Kaliforniában keres telephelyet, írta egy Los Angeles-i üzleti lap.

A Los Angeles Business Journal beszámolója szerint a kínai társaság több száz alkalmazottat foglalkoztatna a tervezett gyárban, amelyet Kalifornia állam déli részén kívánnak felépíteni.
A BYD Auto a Magyarországon is jelen lévő BYD Company Limited elektrotechnikai társaság leányvállalata, 2003-ban alapították, hagyományos, hibrid és elektromos meghajtású kocsik fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.
Az autóipar a kínai gazdaság egyik leggyorsabban fejlődő ágazata. Szereplői nagy erővel igyekeznek betörni a nemzetközi piacra, főként a felvásárlások révén. A Geely Automobile például a hetekben véglegesíti a Volvo átvételéről szóló szerződést a Forddal.

A termelés külföldre telepítésétől ugyanakkor egyelőre tartózkodnak a kínai autóipari cégek, pedig az ázsiai szomszédok – a japánok és a dél-koreaiak – évtizedek óta működtetnek gyárakat külföldön, egyebek között az Egyesült Államokban is. A sencseni (Shenzhen) székhelyű BYD (Build Your Dreams – Valósítsd meg álmaidat) lehet az első kínai társaság, amelyik követi a példát.

A kiszemelt térségben, Kaliforniában még márciusban végleg bezárják a General Motors (GM) és a Toyota közös üzemét. A két cég New United Motor Manufacturing (NUMMI) nevű közös vállalkozásának felszámolásával mintegy ötezer ember veszíti el az állását. A GM a tavalyi csődvédelmi eljárás részeként száll ki a gyárból, amelyet a Toyota nem tud egyedül tovább működtetni.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.