Kínos! Fűtési támogatást kért a brit uralkodó

Állami támogatást kért palotáinak költséghatékonyabb fűtéséhez a brit uralkodó, kérését azonban az illetékes kormányzati tisztviselő udvariasan visszautasította, azzal az érvvel, hogy az igénylés jóváhagyása nem venné ki jól magát a sajtóban.

A The Independent, pénteki jelentése szerint az udvar abból a keretből kért hozzájárulást, amelyből elsősorban alacsony jövedelmű családok lakóközösségei, valamint oktatási, szociális és egészségügyi ellátó intézmények – köztük kórházak – kaphatnak támogatást energiahatékony közösségi fűtőberendezések beszerzéséhez.
II. Erzsébet királynő helyettes kincstárnoka a lap által megszerzett korabeli üzenetváltás tanúsága szerint néhány éve arról érdeklődött a kormánynál, hogy az uralkodó kaphat-e támogatást az alapból a fő londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota, valamint a legnagyobb vidéki kastély, a London nyugati határában fekvő Windsor fűtési és energiaellátó rendszereinek cseréjéhez.
A válaszüzenetben az illetékes kormánytisztviselő felhívja a helyettes udvari kincstárnok figyelmét arra, hogy a keretből elsősorban szociális és közösségi fűtési támogatásokra szokás pénzt folyósítani, és “vélhetőleg kedvezőtlen sajtóvisszhangja lenne, ha a Palota például egy kórház rovására kapna juttatást”.

A királyi családnak mindazonáltal nem csupán az energiaszámlákkal van gondja.
A 84 esztendős királynő és 89 éves férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg évente 7,9 millió fontot (2,6 milliárd forintot) kap a Civil Listről, vagyis a királyi házaspár hivatalos költségeire elkülönített állami keretből. Az összeget azonban húsz éve nem emelték, és ez idő alatt a brit kiskereskedelmi árindex – vagyis a Nagy-Britanniában használatos, széles merítésű inflációs mutató – 80 százalékkal emelkedett.
Meg nem erősített londoni sajtóértesülések szerint az udvar nemrégiben közölte a kormány magas rangú illetékeseivel, hogy az uralkodó és férje kötelezettségeinek éves költségei jelenleg már 7 millió fonttal meghaladják az állami juttatás összegét.
A hiányt egyelőre a Civil List vésztartalékából fedezik, ám 2012-re – éppen II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára – várhatóan ez is kimerül.

Hogy azután mi lesz, arról egyelőre nincs hír.
A Civil List keretéből csak a királynő és Fülöp herceg költségeit fedezik, de a brit monarchia egésze egyébként nem kerül túl sokba: fenntartására évente nem egészen 42 millió fontot fordítanak a költségvetésből, vagyis minden egyes brit adófizetőnek évi 69 pennyjébe (230 forint) kerül a királyság intézménye.
A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynő személyes vagyonát 290 millió fontra (96 milliárd forintra) becsülte.
A rangsorban szereplő vagyonokhoz képest a brit uralkodó ezzel azonban szinte szegénynek tűnik. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 22,45 milliárd fontra (7500 milliárd forintra) tette.

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).