Kipakolt a volt fideszes államtitkár a napelemekről

Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a kormány azért drágítja a napelemeket, hogy úgy tűnjön, jobban megéri az atomenergiába és Paks 2-be fektetni. Mint mondta, a kormányban “baloldali ügynek” tartják a környezetvédelmet, és ezért nem foglalkoznak vele.

Nem törlik el a napelemekre kivetett termékdíjat – válaszolta a kormány az RTL Klubnak az ezzel kapcsolatos kérdésére. A napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjat a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott és még karácsony előtt elfogadott költségvetést megalapozó salátatörvényben rejtették el, Áder János köztársasági elnök pedig szerdán emelte fel a hangját ellene, mint egy nyílt levelében írta, hibázott a kormány a napelemek megsarcolásával, ezt pedig helyre kell hozni.

A Földművelésügyi Minisztérium azt írt a csatornának, hogy “a kormány álláspontja világos és egyértelmű. A napelemek gyártásánál és hulladékká válásukkal jelentős környzeti kockázat és terhelés jelentkezik. A napelem a 20-25 éves életciklus befejezését követően veszélyes hulladéknak minősül.”

Illés Zoltán, a második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára azt mondta, szerinte a paksi atomerőmű létjogosultságát akarják a napelemadóval védeni, és azért erőltetik az atomenergiát, mert abból különböző érdekcsoportok profitálhatnának az elkövetkező 15 évben, miközben az ország csak hátrányt szenvedhet belőle.

Az ATV Start című műsorában Illés azt mondta, nem igaz, hogy az atomenergia hatására nőne az ország versenyképessége, mert mint mondta, az atomenergia többek között azért tűnik gazdaságosnak, mert mesterségesen alacsonyan tartják például a paksi atomerőmű biztosítási összegét, hogy ne növelje az áram árát, de a biztosítás így nem fedezne semmilyen kárelhárítást, ha történne valami.

Illés szimbolikusnak nevezte a napelemadó bevezetését, amit szerinte a kormány azért tesz, hogy bebizonyítsa, nem éri meg a megújuló energia, ezért mesterségesen megdrágítják. “Az, hogy a magyar kormány a XXI. században a korszellemnek megfelelően, korszerűen, akár a meglévő atomenergiai kapcitás mellett ne támogassa a megújulókat, az teljesen ellentmond annak, amit a józan ész diktál” – mondta Illés, aki hozzátette, a paksi bővítéssel sem nő az energiaügyi függetlenségünk, mert az orosz erőműbe orosz fűtőelem is kell, amit folyamatosan Oroszországból kell majd rendelni.

Illés Zoltán azt mondta, a Földművelésügyi Minisztériumnak semmi köze a környezetvédelemhez, a jelenlegi kormányban már nincs is ilyen tárca, ehelyett a hungarikumokért, “a kürtőskalácsért és a meggypálinkáért felelős államtitkárhoz” tartozik a kérdés, a háttérintézményeket pedig szétverték.

A volt államtitkár elmondta, felajánlották neki, hogy dél-afrikai nagykövet lehet, miután távozott a környezetvédelmi államtitkári posztról, de nem vállalta el, mert semmi köze a környezetvédelemhez.

“Nem lehet kormányozni szakértelem nélkül” – mondta Illés Zoltán, aki azt mondta, a kormány azért sem foglalkozik a környezetvédelemmel, mert azt hiszik róla, hogy hátráltatja a gazdaságot, hogy “baloldali ügy”, és hogy “csak a gazdag országok játékszere”, pedig egyik sem igaz. Illés szerint Orbán környezetében az a mondás járja, hogy komoly ember környezetvédelemmel nem foglalkozik.

Mint mondta, örül annak, hogy Áder felkarolta a környezetvédelem ügyét, miközben a kormány nem foglalkozik vele. Illés szerint Ádernek akár esélye is lehet később ENSZ-főtitkárrá válnia, mert állítólag Kelet- vagy Közép-Európából kerül majd ki a következő ENSZ-főtitkár, de szerinte az esélyeket gátolhatja az, ha itthon szétverik a környezetvédelmet. Mint mondta, szerint az UNESCO mostani bolgár elnökének sok esélye van.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.