Kiránduljon a zöld makk mentén

A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén új tanösvény létesült. Az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény névadója egy idős, mintegy 250 éves molyhos tölgy (Quercus pubescens) hagyásfa.

A kiinduló ponttól északi és keleti irányban a Budai-hegység erdős tömbje terül el, déli és nyugati irányban pedig a Zsámbéki-medencére nyílik kilátás. A Budajenő valamint Telki környékének természeti értékeit bemutató útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség: 150 m, bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. A hely bővelkedik természeti látnivalókban, az odúlakó madaraktól a tarka rovarvilágig, a tölgyesek növényeitől a gombákig sokféle élőlénnyel találkozhatunk. Ezek felfedezése, megismerése igazi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A tájékozódást útirányjelző oszlopok, és felfestett jelek segítik, a Telki honlapról letölthető térkép és a tanösvény-vezető füzet, pedig bővebb ismeretekhez juttat bennünket.

 
Telki községben lakossági kezdeményezésre, tájékoztató táblás erdei tanösvény kiépítése kezdődött meg. A létesítéséhez szükséges engedélyek hozzájárulások beszerezése után, a Telki Önkormányzat és az Óvoda – Iskola Telkiben Út Európába Alapítvány megteremtette a kiépítés költségeit. A szakmai előkészítés során nagyon sok segítség és szakmai anyag érkezett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreitől, a Pilisi Parkerdő Zrt Visegrádi Központjának, illetve Budakeszi Erdészetének dolgozóitól, és a MME munkatársaitól is. A tanösvény létesítésében a Kodolányi János Kulturális és Környezetvédő Közhasznú Egyesület működött közre. A telki – Öreg Tölgy Erdei Tanösvény kivitelezésének első szakasza befejeződött. Ennek során 1 db indítótábla, 6 db tájékoztató táblás állomás, és 3 db jelzőoszlopos állomás lett kialakítva, amelyek kihelyezésében részt vett a helyi lakosság: szülők, pedagógusok és helyi vállalkozók – mindannyian magukénak érezték tanösvényt, amelynek fenntartója és tulajdonosa az Önkormányzat. A Tanösvény a Budajenő – Telki határán húzódó Rozmaring utca folytatásában haladó Zöld négyzet jelű turistaúton érhető el. A tanösvényt hivatalosan vasárnap adták át, a közel félszáz érdeklődőnek Halász Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park őrszolgálat vezetője mutatta be a terület értékeit. Az erdőszéli padoknál található nyitótábla mellől indul a tanösvény a zöld makk jelzés mentén.

Ajánlott tartalom

Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.