Kiszámíthatóbb lesz a megújulóenergia-termelés

Az IBM legújabb fejlesztése már rövid távon megoldást jelenthet az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos legnagyobb problémára, tételesen az egyes energiaforrások rendelkezésre állásának kiszámíthatatlanságára.

Az informatikai óriáscég új időjárás-előrejelző technológiája napokra, sőt hetekre előre megbízható információt biztosít arról, mennyi napsütéssel, széllel vagy csapadékkal tervezhetnek a zöldenergia-termelők. Az IBM által az Egyesült Államokban kidolgozott megoldás a jelenlegi legkifinomultabb műszereknél 30 százalékkal pontosabban képes előre jelezni a következő napokban vagy akár hetekben várható időjárást. Ezáltal lehetővé válik a megújuló energiaforrásokból nyerhető energia mértékének előzetes becslése. Ez pedig történelmi előrelépést jelenthet a zöldáram energiahálózatba való hatékonyabb bekapcsolása terén, mivel eddig ezen a területen a fő problémát pontosan ennek az előre becsülhetőségének bizonytalansága jelentette.

Az új megoldás lényegében egy számítógépes algoritmuson alapszik, amelyet Self-Learning Weather Model and Renewable Forecasting Technology névre kereszteltek a fejlesztők. A rendszer a big data elemző és tanulási funkcióira épül, amelyek segítségével működése folyamatosan fejleszthető. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rendszer folyamatos kapcsolatban áll a zöldenergiát rendszerbe fogadó és termelő üzemekkel, így a big data elemzései révén folyamatosan ellenőrzi saját előrejelzései pontosságát. Az így összegyűjtött adatok és tapasztalatok alapján a rendszer képes pontosítani becsléseit.

A metódusnak tehát alapvető előnye a tanulási képesség, amely az időjárás modelljeinek historikus adatókból való egyre pontosabb megismerését és előre jelzését teszi lehetővé. A szisztéma ráadásul figyelembe veszi a helyi földrajzi viszonyokat, sajátosságokat is, ami még szofisztikáltabbá teszi működését.

A rendszer napi szinten 1 600 időjárást figyelő központtal, nap- és szélenergia üzemmel és műholddal áll kapcsolatban, ennek nyomán pedig naponta mintegy 1 terabájt adatot futtat át önmagán. Ennek a hálózatnak köszönhetően képes a gyakran csak egy-egy állomás adataira támaszkodó egyéb előre jelző központok becsléseinél 30 százalékkal pontosabb információt biztosítani.

Az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások jelentősége az infrastruktúra bővülésével dinamikusan növekszik. Az előrejelzések szerint például a napenergia önmagában is a termelt energia 14 százalékát adhatja 2030-ra, 2050-re pedig 27 százalékát a jelenlegi trend alapján. Ez annál is jelentősebb, mert Amerikában jelenleg 65 százalékban fosszilis energiahordozókból biztosítják az ország ellátását az amerikai Energy information Administration szerint, a megújulók szélesebb körű használata tehát nagyban csökkentheti ezt az arányt már rövid- és középtávon is.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Ajánlott tartalom

Egymilliárdos áfacsalás napelemes rendszerekkel

A közösségi áfaszabályok kijátszásával egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy napelemes rendszerek kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet, amelyet Fejér megyéből irányítottak - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.